Pak de knoflook: Archeologen vinden een…vampier?!!

Wetenschap Jeroen Kraak 5 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben je bang voor vampieren of andere personen die de tanden in je zetten? Dan kun je dit bericht beter overslaan. In Polen hebben ze namelijk een vampier opgegraven. Toch zit het verhaal iets genuanceerder in elkaar.

“Vieze bloedzuiger!” Ja, je raadt het al, ik was dit weekend weer eens bij een voetbalwedstrijd, toen ik iemand dit naar de scheidsrechter hoorde roepen. Hoewel de mannen van vlag en fluit soms behoorlijk het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen, denk ik niet dat hij in zijn vrije tijd aan andermans nek zit te lebberen. Nou ja, misschien wel, maar dat is weer een heel ander verhaal. Goed, ik dwaal wat af. Tijd om over vampieren te praten.

Een vampier in Polen

Een Poolse vampier om precies te zijn. In de stad Pien is namelijk een ‘echte’ bloedzuiger gezien. Het klinkt misschien als het begin van een mop, maar echt grappig is het hele verhaal niet. Deze vampier is namelijk opgegraven terwijl ze eeuwen lang was vastgeketend. Dat was namelijk gedaan om te zorgen dat ze niet meer terug zou keren uit de dood.

The Omega: DeLorean gaat Back to the Future met episch concept

Het klinkt vaag, maar vroeger ging het er echt zo aan toe. We moeten hiervoor een paar honderd jaar terug in de tijd toen mensen zeer bijgelovig waren. Je herinnert je waarschijnlijk de heksenverbrandingen die voorbij kwamen in de boeken tijdens geschiedenisles. In Oost-Europa geloofde men daarnaast ook in vampieren. Oftewel, mensen die op zouden staan uit de dood en dan mensen zouden terroriseren. Zo’n vampier werd dan geëxecuteerd.

Nondeju, Dracula! (Afbeelding: Netflix)

Bang voor de doden

Als een persoon overleed, wilden de mensen het absoluut voorkomen dat deze weer tot leven zouden komen. Soms werd het lijk onthoofd en de voeten afgezaagd en werd het lichaam zelf vastgeketend zodat alle denkbare manieren om te ontsnappen geëlimineerd werden. Soms was het nog erger en werden ze eerst verbrand en met een steel geslagen.

Dat blijkt nu ook bij opgravingen in Polen. In het dropje Pien doet professor Dariusz Poliński en zijn team een opgraving en waarbij een bijzondere vondst gedaan is. Daar vonden ze een geketende vrouw. Deze persoon had een tand die uitstak en mogelijk werd ze daardoor als vampier gezien.

In een dorp dat 200 kilometer verder ligt werden in 2015 al soortgelijke opgravingen gedaan. Daar werden personen gevonden die begraven waren met een sikkels of een grote steen tegen een keel aangedrukt. Die sikkel heeft ook nog een andere betekenis. In de overlevingen zou dit voorwerp vrouwen beschermen tijdens de bevalling en de dood tegen boze geesten. Het zou ook zwarte magie tegengaan.

Wil je de foto’s van de opgravingen zien? Dat kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen