8BitDo: dé Nintendo Switch Pro-controller waar je op zat te wachten

Gadgets Wesley Akkerman 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Controllers komen en gaan — dat is voor de Nintendo Switch niet anders. Naast de bekende Joy-Cons kun je ook allerlei soorten normale controllers gebruiken. Die controllers liggen veel lekkerder in de hand, hebben allerlei actieknoppen en gewoon normale analoge knuppels. Een nieuwe speler op de controllermarkt is de 8BitDo Ultimate.

De 8BitDo Ultimate moet het direct gaan opnemen tegen de Nintendo Switch Pro-controller. Dat is al één van de beste controllers voor het systeem, die tot nu toe alleen concurrentie kent van een andere 8BitDo-controller: de Pro 2. Met de Ultimate wil de fabrikant dus niet alleen Nintendo, maar in feite ook zichzelf overtreffen.

Nintendo Switch is een Pro-controller rijker

Hoe wil 8BitDo dit voor elkaar boksen? Ten eerste door niets te veranderen wat niet kapot is. De basis van deze controller is gelijk aan de fijne Xbox Ultimate Wired-controller, die eerder dit jaar op de markt verscheen. Je kunt bovendien heel veel naar eigen smaak aanpassen op deze gamepad, zoals de gevoeligheid van de knuppels en triggers.

Verder kun je zelf functies toewijzen aan de verschillende actieknoppen (A, B, X en Y) en pas je met gemak de intensiteit van de vibratiemotor aan. Achterop plaats je extra paddles, waarmee je wederom zelf functies of acties instelt. Alle veranderingen maak je in de gratis Ultimate-software, beschikbaar voor Android, iOS en PC.

8bitdo nintendo switch
Met een handige oplaadstand! Afbeelding: 8BitDo)

Een goedkoper alternatief?

Helaas is het niet zo dat de fijne Nintendo Switch-controller meteen een goedkoper alternatief is. De draadloze versie heeft een vraagprijs van ongeveer zeventig euro, net zoals de officiële Pro-controller. Die kun je tevens koppelen aan Android, iOS en PC’s. Daarnaast komt er nog een model uit dat voorzien is van een draadloze adapter. Die heeft geen bluetooth, maar is wel ongeveer twee tientjes goedkoper.

De accu in dit gevaarte moet ongeveer 22 uur meegaan. Dat klinkt meer dan prima. Wat wel nadelig kan uitpakken is dat third-party controllers voor de Nintendo Switch geen NFC aan boord hebben, waardoor je bijvoorbeeld geen amiibo kunt scannen. En het ziet er niet naar uit dat deze gamepad daar verandering in gaat aanbrengen. De 8BitDo Ultimate verschijnt eind oktober en is onder meer te koop via Amazon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

8BitDo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen