Te veel betaald voor een elektrische auto? je herkent het aan deze punten

Elektrische auto's Sam Dille 21 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je een elektrische auto wilt kopen, denk je misschien dat je met een duurdere auto meer waar voor je geld krijgt. Maar dat is lang niet altijd zo. Soms kom je er achteraf achter dat je te veel hebt betaald voor de verkeerde EV.

Om dit te voorkomen, is het essentieel om grondig onderzoek te doen. Bijvoorbeeld door reviews te lezen, verschillende modellen te vergelijken en misschien een paar proefritten te doen. Het kan je allemaal helpen bij het maken van de juiste keuze.

@wantnl

USB-C voor je iPhone, maar wel The Apple Way 😅 #iphone15 #iphone15pro #iphone15plus #iphone15pluspink #iphone15promax #apple

♬ original sound – WANT – WANT

Heb je jouw geld verspild aan een elektrische auto? Zo kom je erachter

Toch is het niet gek als je wel te veel uitgeeft aan een elektrische auto. Zeker als je pas net begint met elektrisch rijden. De markt voor EV’s verandert snel en zo ook de aankoopprijzen van nieuwe voertuigen.

Een verkeerde aankoop kun je herkennen aan de hand van verschillende factoren. Wij nemen de belangrijkste even met je door.

#1 Lage actieradius

Als je elektrische auto niet genoeg bereik heeft voor je dagelijkse ritten, kan dat een teken zijn dat het niet kostenefficiënt is. Het is heel vervelend als je constant bezorgd bent over een lege batterij. Of als je regelmatig extra stops moet maken om op te laden.

Dit geldt vooral voor mensen die geen laadstation thuis hebben en dus afhankelijk zijn van laadstations.

Waarom je de elektrische auto in de toekomst nooit meer hoeft op te laden
(Afbeelding: Unsplash/Jenny Ueberberg)

#2 Slechte garantiedekking

Een van de belangrijkste verkoopargumenten voor het kopen van een EV is dat je te maken hebt met lagere onderhoudskosten. Maar als een elektrische auto geen goede garantie heeft of als het onderhoud duur is, is de kans op een slechte deal groot.

Als de garantie van jouw voertuig duurder of minder uitgebreid is dan vergelijkbare modellen in dezelfde prijsklasse, kan het zijn dat je niet de beste waarde voor je geld hebt gekregen.

#3 Problemen in de zomer of winter

Bij extreem koude of warme temperaturen, werkt de batterij van elektrische auto’s minder goed. Een elektrische auto van hoge kwaliteit heeft een slim reguleringssysteem om de batterij op de juiste temperatuur te houden.

Hierdoor blijft de auto efficiënt en gaat de batterij langer mee. Heeft jouw elektrische auto problemen bij extreme temperaturen, dan zou het zomaar kunnen dat het systeem niet goed werkt. Dan heb je misschien te veel betaald voor een auto van mindere kwaliteit.

Elektrische auto, winter
(Afbeelding: Renato Mitra)

#4 Je elektrische auto laadt traag op

Veel elektrische auto’s hebben tegenwoordig mogelijkheden om in korte tijd flink op te laden. Ideaal als je EV nog net wat extra kracht nodig heeft. Dit mag je vooral verwachten bij modellen in hogere prijsklassen.

Als je auto lang nodig heeft om op te laden in vergelijking met andere voertuigen, kan dat een duidelijk teken zijn dat je te veel hebt betaald voor een matige auto.

#5 Snelle daling van waarde

Het is algemeen bekend dat een auto, elektrisch of niet, aanzienlijk in waarde daalt op het moment dat hij door andere modellen wordt ingehaald. Of het nu gaat om verouderde technologie, bouwkwaliteit of batterijsystemen. In dit soort gevallen heb je achteraf te veel voor je voertuig moeten betalen.

Het is belangrijk om de waarde van je auto goed in de gaten te houden en te vergelijken met andere elektrische auto’s op de markt. Zo kom je erachter of je een goede deal hebt gemaakt.

Kun je je hond veilig laten plassen tegen een laadpaal voor de elektrische auto?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen