De verborgen nacht-modus die je iPhone-scherm rood maakt

Smartphones Sam Dille 4 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Een goede nachtrust en je iPhone gaan gewoon niet samen. Toch kan deze bizarre nachtmodus de situatie wel flink verbeteren.

Als je een nachtje ligt te woelen, dan is er niks aan de hand. Iedereen kan wel eens niet slapen. Maar als je hier vaak last van hebt, dan kan het zomaar aan je iPhone liggen. De trouwe smartphone kun je soms beter even laten liggen, of een nachtmodus uitproberen.

Mocht je nou toch je iPhone willen gebruiken, dan is deze verborgen truc dé oplossing. Een verstopte nachtmodus kleurt je hele scherm knalrood. Behalve dat het net lijkt alsof je een geheim agent bent, verbetert de functie ook je nachtrust.

Deze verborgen nachtmodus kleurt jouw iPhone helemaal rood

Misschien heb je weleens gemerkt dat je vlak voor het slapen gaan vermoeide ogen hebt. Dat kan zomaar te maken hebben met het felle licht van een iPhone. Het beeldscherm bevat namelijk blauw licht, dat de productie van het slaaphormoon melatonine verstoort. Zo kom je dus moeilijker in slaap.

Het is in dit soort gevallen heel slim om je iPhone-scherm rood te kleuren. Rood licht is lastiger te zien dan andere kleuren, dus lijkt het minder fel voor onze ogen. In een donkere kamer hoeven je pupillen bijvoorbeeld minder te wennen aan het licht. En als je wegkijkt, kunnen je ogen zich sneller aanpassen aan het donker om je heen.

Apple had wat uit te leggen met iOS 17.5 en doet dat nu ook
Meer keuze op je iPhone. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Deze verborgen iPhone-truc kan ook van pas komen als je Night Sky-app gebruikt om naar de sterren te staren, stiekem je telefoon wilt checken in de bioscoop, dieren wilt spotten of ‘s nachts op je telefoon zit te gluren.

Je stelt de functie in door in de instellingen naar de categorie Toegankelijkheid te navigeren. Kies vervolgens voor Scherm- en Tekstgrootte en kies voor Kleurfilters. Zet de kleurfilters aan en kies Kleurtint als filter. Schuif de intensiteit en tint helemaal naar rechts om het rode schermeffect maximaal te maken.

Deze features kunnen je ook helpen

Dit is trouwens niet de enige optie die Apple biedt om je ogen extra te beschermen. Deze functies kun je bijvoorbeeld ook gebruiken in de late uurtjes:

  • Je iPhone kan een waarschuwing geven als je te dicht op het scherm kijkt. Ga naar Instellingen > Schermtijd > Schermafstand.
  • Gebruik de nachtmodus om blauw licht te verminderen. Ga naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Night Shift
  • Met True Tone past je scherm zich aan de omgeving aan. Ga naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid > True Tone
  • Schakel de donkere modus in om het felle wit te vervangen door zwarte of donkergrijze tinten. Ga naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Donker.

Mocht je nou nog meer toffe functies willen ontdekken op de iPhone, dan ben je bij ons aan het juiste adres. In onderstaand artikel hebben we er nog een paar voor je klaarstaan:

iPhone 15 Pro: 17 tips, tricks en verborgen functies om er meer uit te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen