Van Oppenheimer tot The Wolf of Wall Street: de beste waargebeurde films

Films & Series Rik Claessen 4 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Nee, deze bizarre verhalen zijn niet door een of andere regisseur bedacht. Deze fantastische films op HBO MAx en Netflix zijn waargebeurd en zeker de moeite waard.

Té bizar om waar te zijn. Dat is een van de charmes waarmee een film zijn verhaal kan vertellen. De schrijvers en regisseurs kunnen er lekker op los fantaseren. Bij deze films is dat niet het geval.

In de laatste jaren zijn waargebeurde verhalen in de filmindustrie veel populairder. Van biopics over bekende bands, tot historische gebeurtenissen. Streamingsdiensten zoals HBO Max en Netflix lusten er ook wel pap van, zeker als de films hartstikke populair zijn. Dit zijn de beste waargebeurde verhalen die je op Netflix of HBO Max kunt kijken.

Waargebeurde films op HBO Max en Netflix

Of de film nu specifiek over één persoon gaat of over een gebeurtenis in het algemeen: deze films weten jou als kijker precies mee te nemen naar dat moment. Dit zijn de allerbeste waargebeurde verhalen die verfilmd zijn.

Bohemian Rhapsody | Netflix

“Mama Mia, Mama Mia, let me go!” Wie heeft er nou geen favoriet nummer van Queen? De band heeft met zijn muziek een mega impact op onze popcultuur achter gelaten. Het verhaal achter de is daarom des te interessanter. In plaats van een stoffige documentaire, neemt Bohemian Rhapsody je mee in verhaal van Queen.

De film kreeg veel lof na zijn release. Hoofdrolspeler Rami Malek, die Freddy Mercury speelde, kreeg zelfs een Oscar voor zijn acteerwerk. Ook als Queen niet je favoriete band is, is Bohemian Rhapsody een mooi inkijkje in wat een leven vol roem met je doet.

Freddie Mercury
Remi Malek als de iconische zanger (Afbeelding: 20th Century Fox)

The Wolf of Wallstreet | Netflix

Drugs, geweld, vrouwen, mooie auto’s en geld. Heel veel geld. The Wolf of Wallstreet is dé yuppendroom die werkelijkheid is geworden. Een jonge aandelenhandelaar die zijn weg naar de top weet te knokken, en daar vervolgens heel hard naar beneden keldert. Het is het waargebeurde verhaal van ondernemer Jordan Belfort.

Met een absolute sterrencast waaronder Margot Robbie en Jonah Hill, is The Wolf of Wallstreet zowel een hilarisch als een serieus verhaal waar je mond van openvalt. Het is daarom soms echt bizar om te bedenken dat het allemaal waargebeurd is.

Bitcoin tot Dogecoin: de 10 populairste crypto van april 2023
The Wolf (Afbeelding: Universal via IMDb)

De Veroordeling | HBO Max

Een waargebeurd verhaal van Nederlandse bodem. De Veroordeling draait om de Deventer moordzaak, die later de gepaste naam kreeg: de Deventer mediazaak. Het verhaal volgt de Nederlandse journalist Bas de Haan die de waarheid boven tafel probeert te krijgen wanneer een moordzaak verandert in een waar mediacircus.

Het is een erg recent verhaal. Voor veel mensen zal deze moordzaak nog wel een belletje doen rinkelen, en anders is deze film de perfecte introductie. Laat je niet afschrikken door het feit dat het een Nederlandse film is. Het is er eentje van top makelij.

Van Oppenheimer tot The Wolf of Wall Street: de beste waargebeurde verhalen op HBO en Netflix
(Afbeelding: Septemberfilm)

Sully | HBO Max

Met een hels kabaal stort een Amerikaans vliegtuig neer in de Hudsonrivier in New York. Het was de keuze van piloot Chesley “Sully” Sullenberger om hier een noodlanding te maken. Nadat zijn vliegtuig mankementen begon te vertonen realiseerde de piloot zich dat ze de vluchthaven niet meer zouden halen.

Tenminste, dat zegt de piloot zelf. Het is het verhaal van piloot Sully, die moet bewijzen dat hij écht geen andere keus had dan met alle 155 passagiers in de rivier neer te storten. Het is een intrigerend luchtvaartdrama met Tom Hanks in de hoofrol. Kijk deze film niet vlak voordat je met het vliegtuig gaat.

Van Oppenheimer tot The Wolf of Wall Street: de beste waargebeurde verhalen op HBO en Netflix
(afbeelding: Warner Bros.)

Society of the Snow | Netflix

Dit is een heel recente film die ontzettend veel goede reviews wist binnen te harken. Deze Netflix original vertelt het verhaal van de Argentijnse rugbyploeg die met hun vliegtuig in het Andesgebergte neerstort. Ze moeten daar kosten wat het kost overleven tot er hulp komt, als die überhaupt al ooit komt.

De film vertelt het verschrikkelijke verhaal in zijn volle, weerzinwekkende glorie. Het dient tevens als een eerbetoon aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Er is meer dan tien jaar aan de film gewerkt en er zijn zelfs hele scenes geschoten in het Andesgebergte zelf. Een van de beste Originals van Netflix tot nu toe.

Van Oppenheimer tot The Wolf of Wall Street: de beste waargebeurde verhalen op HBO en Netflix
(afbeelding: Netflix)

The Big Short | Netflix

Dit is er eentje voor fans van The Wolf of Wallstreet. The Big Short gaat over een groepje economen die de crash op de huizenmarkt in Amerika voorspellen en zich daarvoor proberen financieel in te dekken. Zelfs als economie niet helemaal je ding is, is deze film ontzettend goed te volgen.

Dat komt door de flinke dosis humor en de A-lijst acteurs die het verhaal goed neer weten te zetten. Ook wordt de ‘vierde muur‘ regelmatig gebroken, wat weer leidt tot grappige scenes. Het is een verhaal met humor, maar ook spanning. Want wat doe je om te voorkomen dat je volledig bankroet wordt?

Oppenheimer | HBO Max

Hoe heb je deze megalomane biopic van afgelopen jaar kunnen missen? Hét verhaal achter de atoombom. Of eigenlijk het verhaal achter de bedenker van de atoombom: Oppenheimer. Deze film met Cillian Murphy in de hoofdrol heeft meerdere redenen waarom je deze absoluut wil zien.

Van de ontzettend gave shots, retegoed acteerwerk tot het interessante verhaal van het tot stand komen van de bom zelf: Oppenheimer is een van de beste biopics ooit gemaakt. Mocht je deze gemist hebben in de bioscoop, dan kun je ‘m nu bekijken op HBO Max.

oppenheimer
(Afbeelding: Universal)

Deze indrukwekkende oorlogsfilms stream je op Netflix, HBO en Prime

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen