Deze indrukwekkende oorlogsfilms stream je op Netflix, HBO en Prime

Films & Series Rik Claessen 28 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Nu bevrijdingsdag steeds dichterbij komt, is dit het perfecte moment om eens een aantal indrukwekkende oorlogsfilms te kijken. Deze vind je onder andere op Netflix.

Op 5 mei is het 79 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. De Tweede Wereldoorlog was een verschrikkelijke tijd die nooit vergeten mag worden. Dankzij een heleboel films, series en boeken krijgen we nu bijna 80 jaar na dato nog een inkijkje in hoe toen was.

Er zijn inmiddels al talloze oorlogsfilms gemaakt. Veel van die films zijn niet de moeite waard, maar zo nu en dan zit er eentje bij die je een glimp toont van de helse strijd die soldaten hier hebben gevochten. Dit zijn een paar van de meest indrukwekkendste oorlogsfilms die je kunt vinden op Netflix, HBO of Prime Video.

Deze oorlogsfilms stream je hier

Een oorlogsfilm kan om allerlei redenen indrukwekkend zijn. Van akelig realistische vechtscenes tot een emotioneel inkijkje in het dagelijkse leven. Deze films zijn de moeite waard.

All Quiet on the Western Front | Netflix

Deze film gaat over de Eerste Wereldoorlog. In deze oorlog had Nederland niet echt een grote rol. Toch is deze Netflix Original een van dé beste oorlogsfilms aller tijden. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek dat het verhaal volgt van een Duitse jongen die zich aansluit in het leger.

Zo krijg je de oorlog eens van de Duitse kant te zien. Deze Netflix Original bevat prachtige beelden, indrukwekkende scènes en een einde dat je met een brok in je keel achterlaat. De film heeft ook een aantal prijzen gewonnen

De Oost | Prime Video

Wat veel Nederlanders nog wel eens vergeten is dat het Nederlandse leger een grote rol had in Indonesian richting het einde van de oorlog. De Nederlandse overheid probeerde dit land, dat op het punt stond om los te breken uit zijn koloniale ketenen, in toom te houden.

De Oost is een Nederlandse film die deze tijd goed laat zien. Het is een controversiële film over een nog controversiëlere tijd. Toch is het er een die je wil zien, al is het maar om meer bewustwording over die tijd te krijgen. De Oost was overigens de eerste grote Nederlandse film op Prime Video.

De Oost Amazon Prime Video
De Oost op Amazon Prime Video. (Afbeelding: Amazon Prime Video)

The Pianist | Netflix

In plaats van je mee te nemen naar de frontlinies, laat The Pianist het hartverscheurende verhaal van een Poolse familie zien. Wanneer alle joodse inwoners van Warschau worden gedeporteerd, probeert een Joodse pianist onder te duiken. Hij doet er alles aan om de oorlog te overleven.

Deze heftige films wil je absoluut geen tweede keer kijken
(afbeelding: Universal studios)

Deze film, die je op Netflix kijkt, won meerdere Oscars en een heleboel andere prijzen. In de hoofdrol speelt Adrian Brody, die je eerder zag in King Kong en een aantal van de films van Wes Anderson. Het is een van de gruwelijkste oorlogsfilms die je kunt kijken. The Pianist zal een diepe indruk op je achterlaten en je wilt ‘m absoluut geen tweede keer kijken.

Das Boot | Netflix

Er zijn maar weinig films die zo’n grote impact hebben achtergelaten als Das Boot. Dit is een Duitse film die een Duitse onderzeeër en zijn crew volgt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een interessant, en vaak heftig, kijkje in het leven van de Duitse soldaat.

Wat de film zo goed maakt is dat het je eens stil laat staan bij de ‘slechteriken’. Veelal ook gewone mannen die deden wat ze dachten dat goed was. Bovendien is Das Boot een adembenemende film die je van de bodem naar de oceaan tot aan de vuurgevechten aan het wateroppervlak meeneemt. Op Netflix staat nu de uitgebreide Director’s Cut die bijna vier uur duurt.

Dit zijn de indrukwekkendste oorlogsfilms op Netflix, HBO en Prime Video
(afbeelding: Netflix)

A Bridge Too Far | Prime Video

Dit is al een hele oude film, maar nog steeds een mooie. A Bridge Too Far vertelt het verhaal van de mislukte militaire operatie die Arnhem en Nijmegen moest bevrijden: Operation Market Garden. Het draait allemaal om de slag om de brug tussen deze twee steden en de geallieerden doen er alles aan om deze in handen te krijgen.

Een emotioneel inkijkje in de heldhaftige strijd om deze Nederlandse brug. Omdat de film al zo oud is, zien we een paar bekende acteurs in hun jonge jaren. Zo spelen Sean Connory (James Bond, Indiana Jones) en Micheal Cane (Batman) een belangrijke rol in de film.

Dunkirk | Prime Video

Christopher Nolan liet met deze kaskraker zien dat hij niet alleen duizelingwekkende sci-fifilms kan maken. In Dunkirk staat de evacuatie van duizenden Britse soldaten van de kust bij Duinkerken centraal. Maar de manier waarop Nolan dit verhaal vertelt, is wel volledig in zijn eigen stijl.

Dat betekent prachtige shots, merkwaardige personages, een aparte opbouw van het verhaal en een geweldige climax van de film. Voor cinematografie alleen al is deze film de moeite waard. Later zou Nolan is natuurlijk een ander belangrijke film uit de Tweede Wereldoorlog brengen, Oppenheimer.

Dit zijn de indrukwekkendste oorlogsfilms op Netflix, HBO en Prime Video
(afbeelding: Warner Bros.)

Deze oorlogsseries mag je absoluut niet missen

Soms heb je meerdere delen nodig om een verhaal te vertellen. Deze series vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog als geen ander.

Band of Brothers | HBO Max

Zeg je oorlogsserie, dan zeg je Band of Brothers. Deze serie is al meermaals de hemel in geprezen. En met goede reden. Hoewel de serie al meer dan 20 jaar oud is, blijft het een van de beste oorlogsseries ooit gemaakt.

Band of Brothers gaat over de soldaten van Easy Company, de parachutisten die flink hebben meegevochten in de strijd om Europa. De serie is gebaseerd op échte veteranen, die je aan het begin van elke aflevering ook even aan het woord ziet. Daardoor krijg Band of Brothers een emotionele lading als geen andere serie ooit heeft gedaan.

Band of Brothers HBO
Broeders met een bijzondere band (Afbeelding: HBO)

Masters of the Air | Apple TV+

Deze serie verscheen onlangs op Apple TV+. Net als Band of Brothers, is Masters of the Air gemaakt door Tom Hanks en Steven Spielberg. In plaats van parachutisten, krijgen we hier het verhaal van de bommenwerpers in de Tweede Wereldoorlog te zien.

Deze groep Amerikanen had de bijnaam ‘Bloody 100th‘. Dat zegt al genoeg over de gevaren die het werk met zich meebracht. De serie heeft net als Band of Brothers intrigerende personages en nog indrukwekkende scènes. Ook deze serie zal je een flinke poos bijblijven.

De échte helden uit deze bloederige Apple TV+ serie die nog leven
(afbeelding: Apple TV+)

Marvel heeft met reïncarnatie Hitler controversiele superschurk te pakken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen