De Oost: beklemmende oorlogsfilm over een verzwegen strijd

Gesponsord Commerciële Redactie 12 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Waar de Tweede Wereldoorlog volop belangstelling krijgt in onze geschiedenisboeken, blijft de aandacht voor de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog onderbelicht. Zo niet door regisseur Jim Taihuttu. Hij maakte de indrukwekkende film De Oost, de eerste grote Nederlandse film op Prime Video.

Het is in deze tijd van corona het voordeel dat grote films vaak direct thuis te zien zijn. De Oost krijgt zijn première op Prime Video en zodra de bioscopen weer open zijn, zal de film ook op de grote schermen te zien zijn. En zonder al te veel te onthullen, kunnen we één ding wel verklappen: deze film kruipt onder je huid.

Het verhaal

De Oost vertelt het verhaal van de jonge Nederlandse soldaat Johan (Martijn Lakemeijer) die met meer dan honderdduizend anderen wordt uitgezonden naar Nederlands-Indië. Daar heerst vlak na WOII een wat ze dan nog ‘opstand’ noemen voor onafhankelijkheid.

De Nederlandse soldaten blijken uiteindelijk in een keiharde en bittere oorlog te belanden, waarbij vele tienduizenden mensen het leven laten. Martijn raakt langzaamaan volledig in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (gespeeld door Marwan Kenzari). Johan voert dan niet alleen meer een strijd uit op het slagveld, maar ook een conflict in zijn hoofd. Wat is eigenlijk nog goed? En wat het kwaad?

Bron: Amazon

Excuses

 De strijd in Nederlands-Indië was bloedig en wreed en het verhaal erover wordt in De Oost op beklemmende wijze weergegeven. De film boeit tot aan de laatste seconde en is er eentje die je niet snel zult vergeten.

Dat het onderwerp nog altijd actueel is, bleek wel uit de excuses die Koning Willem-Alexander vorig jaar aanbood voor de rol die Nederland destijds in Nederlands-Indië speelde.

Dat deze oorlog zo aangrijpend is verfilmd, is vooral te danken aan regisseur Jim Taihuttu die zich nauw verbonden voelt met het onderwerp. “Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van mijn voorouders van de Molukse eilanden, stuitte ik op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker. Dit resulteerde in het verhaal van De Oost.”

De Oost is vanaf 13 mei te zien op Prime Video en in afwachting van de opening van de bioscopen. Je kunt natuurlijk alvast de trailer bekijken.

 

In samenwerking met Amazon

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen