Mis het niet: splinternieuwe zonneauto nu na te bouwen in LEGO-stenen

Gesponsord Commerciële Redactie 31 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe maak je anderen enthousiast voor wat er allemaal mogelijk is met duurzame techniek? Bouw het na met LEGO-stenen! Het Brunel Solar Team, bestaande uit studenten van de TU in Delft, lanceert een bouwinstructie van hun splinternieuwe zonneauto Nuna 12 waarmee ze in oktober in Australië gaan meedoen aan de World Solar Challenge.

Het Brunel Solar Team doet al meer dan 20 jaar mee aan zonneraces over de hele wereld. Daarmee hebben ze de mogelijkheden tot innovatie in duurzaamheid en techniek op de kaart gezet.

Dit jaar bestaat het team uit 18 studenten die hun studie anderhalf jaar op pauze hebben gezet om zich volledig te richten op het bouwen van een van de meest energie-efficiënte auto’s ter wereld.

”We stellen ieder jaar een nieuw team van studenten samen. Zo kijken we telkens met een frisse blik naar de techniek en proberen we de lat ieder jaar weer hoger te leggen”, zegt teamleider Lennart Hessels.

LEGO-bouwinstructie

Binnenkort staat de World Solar Challenge op het programma: een tweejaarlijkse wedstrijd voor zonnewagens: auto’s die rijden op zonne-energie. De wedstrijd begint in Darwin en gaat dwars door Australië naar Adelaide, over een afstand van 3021 kilometer.

De auto waarmee de challenge wordt uitgevoerd, is de gloednieuwe Nuna 12, die in juli werd onthuld. De knappe koppen hebben speciaal voor alle fans en liefhebbers – van jong tot oud – nu een LEGO-bouwinstructie op de website van het team gezet, die gratis is te downloaden.

Rolmodel

“Het is een droom die uitkomt om onze Nuna 12 nu ook in LEGO-steentjes tot leven te zien komen”, zegt Hessels. “Met deze bouwinstructie hopen we iedereen op een toegankelijke manier aan te sporen om zelf actief met duurzaamheid en techniek bezig te zijn. Hoe gaaf is het dat je straks zelf thuis ‘mee kan racen’ tijdens onze poging om de eerste plek op het wereldkampioenschap in Australië te behalen?”

De studenten van de TU Delft, die worden gesponsord door Brunel, willen wereldwijd fungeren als rolmodel op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Met de Nuna 12 hopen ze hoge ogen te gooien tijdens de race in Australië, die plaatsvindt van 22 tot en met 29 oktober.

Gooi naar wereldtitel

Van de 10 keer dat het Brunel Solar Team meedeed aan de race, won het al 7 keer goud. Maar dat is geen garantie voor succes: in 2019 vloog de voorganger van Nuna 12 in brand en in 2021 ging het kampioenschap vanwege corona-maatregelen niet door.

Al met al is het inmiddels 6 jaar geleden dat het team voor het laatst de wereldtitel won. Dit jaar wordt er tegen 31 andere teams geracet: meer dan ooit tevoren. De wens om de wereldtitel te winnen is dus groter dan ooit – het team wordt gelukkig wel als een van de grote kanshebbers gezien.

De zonneauto in LEGO-stenen. Brunel

Bouw mee in LEGO

Hoewel Nederland een wereldspeler is op het gebied van technologie en innovatie, komen kinderen over het algemeen nog te weinig in aanraking met techniek en rolmodellen die hen kunnen inspireren om zelf later ook de techniek in te gaan.

Het Brunel Solar Team wil daar verandering in brengen en ontwikkelde daarom een reeks activiteiten speciaal voor kinderen. Zo gaan ze al jaren langs basisscholen om kinderen te vertellen over hun verhaal. Met de bouwinstructie voor LEGO hopen ze nog meer kinderen en liefhebbers te betrekken.

Voor iedereen die wil is de LEGO-bouwinstructie van Nuna 12 vanaf vandaag gratis te downloaden via de website van het Brunel Solar Team. Ontwerp en bouw jij liever je eigen zonneauto? Voeg dan eigen, unieke details toe aan het design en deel een foto op Instagram een foto met de tags @brunel_solarteam, #LEGO en #Nuna12 en deel je steun voorafgaand aan de race in Australië.

In samenwerking met Brunel Solar Team

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Relevante artikelen