Getest: met deze auto gaat Volvo de nieuwe generatie veroveren

Gesponsord Commerciële Redactie 12 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Met een sportieve en compacte SUV vol met de nieuwste technologie is Volvo van plan een jonger publiek aan te spreken. Wij mochten de EX30 testen en raakten diep onder de indruk van deze opvallende nieuwkomer.

Als het aankomt op de nieuwste functies in een auto; laat Volvo dan maar schuiven. Het Zweedse automerk is al decennialang pionier op vele gebieden en niet voor niets in 1959 de uitvinder van de huidige (driepunts) veiligheidsgordel.

Met hoge verwachtingen reden we dan ook van Rotterdam naar Breda voor een testrit in de nieuwste Volvo EX30.

Interieur is een en al luxe

De nieuwe aanwinst van de Scandinavische autofabrikant is een volledige elektrische sportieve uitvoering van een SUV. Het design is strak en aantrekkelijk en het interieur is een en al luxe.

Volvo
Volvo

Leuke  – en handige – vinding is het bedieningspaneel van de automatische versnellingsbak die als handel aan de rechterkant van het opvallend gevormde stuur zit.

We waren al enthousiast gemaakt door de woorden van Jim Rowan, de Chief Executive van Volvo. “De volledig elektrische EX30 is misschien wel onze meest compacte SUV ooit, maar het is een grote stap voor onze klanten en een grote stap voor ons als bedrijf. Wij zeggen graag dat de EX30 compact maar krachtig is, omdat hij alles biedt wat je van een Volvo verlangt, maar dan in een compact formaat. Zoals elke Volvo is het een uitstekend product dat veilig is en ontworpen rond mensen en hun behoeften.”

Volvo met rijke uitrusting

Grote woorden die overigens volledig worden waargemaakt. Opvallend is de compleetheid van de auto in de standaarduitvoering. De Volvo EX30 heeft voor dit segment namelijk een uitzonderlijk rijke uitrusting. Zo is hij voorzien van 18 inch lichtmetalen velgen, 1-zone climate control, Google navigatie, vapour grey metallic lak, high performance audio en een park assist camera achter.

Volvo
Volvo

Wat veiligheid betreft heeft Volvo een reputatie hoog te houden. En dat is ook in de EX30 meer dan dik in orde. De veiligheidsuitrusting is ongekend met standaard safe space technologie, adaptive cruise control en – heel fijn – BLIS dodehoekdetectie. Het safe space pakket behelst zo’n beetje alle mogelijke veiligheidsfuncties. Switchen van baan – al dan niet bewust – zonder richting aan te geven is vrijwel onmogelijk. De auto corrigeert zichzelf en houdt ook automatisch voldoende afstand op je voorganger. Even afgeleid? Dan verzoekt de EX30 je op vriendelijke toon toch vooral bij de les te blijven.

Alles wat je wenst als automobilist

Het rijden in de EX30 is een feestelijke ervaring. Het comfort is bijzonder hoog, met verwarmde voorstoelen en een dito stuur. Het display is groot, duidelijk een eenvoudig te bedienen. De sneeuwstorm die wij tijdens de testrit moeten trotseren is geen enkel probleem, met veel grip op de banden en een heerlijke temperatuur binnen. Logisch natuurlijk, met een auto uit Zweden.

Volvo
Volvo

De Volvo EX30 heeft eigenlijk alles wat je je als autorijder wenst. Een mooi uiterlijk en – omdat het natuurlijk niet alleen om het uiterlijk draait – een geweldig interieur. De EX30 is te verkrijgen in vijf kleuren, van stijlvol Cloud Blue tot helder en expressief Moss Yellow. Laatstgenoemde kleur is geïnspireerd op korstmossen die groeien op rotsen langs de Zweedse westkust.

Overstappen naar de toekomst

Wij zijn na een uurtje rijden en file (eigenlijk niks van gemerkt, omdat we heerlijk zaten) overtuigd. Deze auto gaat vele harten veroveren. En door de uitgebreide uitrusting en scherpe prijsstelling is de verwachting dat de EX30 ook veel benzinerijders in dit segment gaat overtuigen om over te stappen op elektrisch rijden. Overstappen naar de toekomst dus.

In samenwerking met Volvo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen