Freddie Mercury: 5 films over de legendarische zanger van Queen

Films & Series Mark Hofman 24 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Freddie Mercury, de legendarische zanger van Queen, is vandaag precies dertig jaar geleden overleden. Op 24 november 1991 verliet de man een wereld die hij in zijn leven op z’n kop wist te zetten. Niet alleen op het podium, maar ook ernaast.

Het maakt niet uit of je het hebt over het verhaal van Queen of het verhaal van Freddie Mercury zelf: er zijn talloze films die het je vertellen. Om de zanger van de iconische band te eren, zetten we vijf van deze films op een rij.

Freddie Mercury: 5 films over de zanger

Het verhaal van Freddie Mercury is bij menig mens inmiddels wel bekend. Voor een oudere generatie voornamelijk doordat ze het hebben meegemaakt, voor mensen van mijn generatie door films als Bohemian Rhapsody. Dit zijn naar mijn idee de beste films, docu’s en optredens die het verhaal van de band (en zijn zanger) het beste weergeven:

#1 Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody is zonder twijfel één van de meest interessante muziekfilms die ik gezien heb. Critici geven de film niet de hoogste score, maar fans zijn wel degelijk enthousiast. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat Remi Malek de rol van Freddie Mercury als een koning invult. In de film krijgen we een goed kijkje achter de schermen bij de band. We zien niet alleen hoe het er bij Queen aan toe ging toen de band succesvol was, maar ook de jaren daarvoor. Zo zie je onder andere hoe Freddie Mercury zich uiteindelijk bij de band voegde en hoe de groep reageerde op het schokkende nieuws van zijn ziekte.

Bohemian Rhapsody is in Nederland te zien op Amazon Prime Video en Videoland.

#2 Queen: Live at Wembley

Wie het over Queen heeft, moet het toch een keer over de Live Aid-set hebben. Dit optreden wordt door velen gezien als de beste in de gehele rockgeschiedenis, ondanks dat het slechts twintig minuten duurde. Daarom besloot Freddie Mercury samen met de band om in 1986 terug te keren naar Wembley. Tijdens de Live Magic Tour wist de band het publiek twee uur lang te vermaken zoals het nooit eerder deed. Dit is misschien wel het beste optreden van de band ooit en geeft je een goede indruk van hoe goed Queen met Freddie Mercury was.

#3 Freddie Mercury: The Great Pretender

Freddie Mercury: The Great Pretender is een indrukwekkende documentaire over de zanger van Queen. De film, die uiteindelijk een Emmy Award won, laat Mercury’s poging tot een succesvolle solocarrière zien. Door de film krijgen we een nog beter idee hoe het leven van Mercury eruit zag en krijgen we zelfs een uniek audiofragment te horen van een samenwerking met niemand minder dan Michael Jackson.

#4 Queen: Days of our Lives

Queen: Days of our Lives is de voorloper op de vorige film. De documentaire laat dus niet zien hoe het met Freddie Mercury verliep toen hij solo ging, maar volgt de band op de voet. Interviews met de band geven een kijkje achter de schermen, kijkers worden meegenomen naar concerten en de imposante Tribute Show voor Freddie wordt uitgebreid behandeld.

#5 Freddie Mercury Tribute Show

Zoals je in de vorige aanrader kon lezen, kreeg Freddie Mercury een Tribute Show. En dat was er niet zomaar eentje. Artiesten als Elton John, George Michael en David Bowie traden allemaal met Queen op om de zanger te eren. Wie Queen: Days of our Lives heeft gezien kreeg al een aardige indruk van de show, maar het optreden is ook in zijn geheel uitgebracht. De Freddie Mercury Tribute Show wist drie uur lang 72.000 mensen te vermaken in 1992 en weet ook in 2021 nog genoeg fans te raken. Een echte aanrader dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen