GTA Trilogy Review: zo slecht als iedereen zegt?

Games Jelle van Es 23 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Van tevoren had ik echt zin om los te gaan met GTA Trilogy. Met name de versie op de Nintendo Switch leek me daarbij top. Want op die manier had ik de mogelijkheid om de drie klassieke games onderweg te spelen. Ja, dat kon al een tijdje op de smartphone en tablet, maar dat vond ik eigenlijk nooit fijn.

Terwijl ik aan het spelen was, verschenen de eerste reviews van GTA Trilogy en die logen er niet om. Bovendien voelde Rockstar zich verplicht om er zelf ook iets over te zeggen en de excuses aan te bieden voor de staat waarin de game is uitgebracht. En eerlijk is eerlijk, er zijn veel dingen mis in de trilogie. Maar is het ook zo slecht als iedereen zegt? Dat hangt er een beetje vanaf hoe je erin staat. De games hebben zeker grote nadelen, maar ook punten waar ik van heb kunnen genieten. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

GTA Trilogy Review

Drie grote en uitgebreide games

Met de game GTA Trilogy krijg je dus drie games om mee los te gaan. Het gaat om het grote succes van Grand Theft Auto III en zijn opvolgers Vice City en San Andreas. De eerste is duidelijk de minste van de drie en was vooral de grondlegger van het succes. Met de twee delen die daarop volgden was er veel meer mogelijk en is er genoeg te doen. Bovendien zijn de verhalen van die games en de verschillende personages die je tegenkomt een stuk beter. Tel je alle drie games bij elkaar op, heb je een compilatiepakket waar je vele tientallen uren in kunt steken.

GTA Trilogy
GTA San Andreas (Afbeelding: Rockstar Games)

Met de Nintendo Switch lekker overal spelen

GTA Trilogy is beschikbaar op verschillende platformen. Op de PlayStation 5 heb je verschillende technische voordelen, kortere laadtijden en de mogelijkheid om ver te kijken in een game als San Andreas. Maar ik heb hem voor het grootste gedeelte op de Nintendo Switch gespeeld. En daarbij heb je dus echt het grote voordeel dat je de games op elk moment kunt spelen. Met name hem er gewoon weer even bijpakken en doorgaan is daarbij erg fijn.

De grote open wereld (Afbeelding: Rockstar Games)

Soundtrack van GTA Trilogy blijft erg goed

Net als zo’n vijftien jaar geleden vind ik het heerlijk om in de GTA Trilogy plaats te nemen in een wagen en daarmee rond te rijden. Niet omdat de controls zo lekker zijn, in tegendeel zelfs, maar wanneer je in een auto stapt, dan kun je genieten van de verschillende radiostations. En die zijn echt tijdloos goed. Of het nou de grappige gesprekken zijn die je voorgeschoteld krijgt of de heerlijke nummers om naar te luisteren: het is een heerlijke nostalgische trip.

GTA 3
Genieten van de muziek terwijl je rondrijdt (Afbeelding: Rockstar Games)

Technisch erg matig

Toch is er veel mis met GTA Trilogy. Met name op technisch gebied is de game super rommelige. Ja, op sommige plekken is de game voorzien van verbeterde graphics en krijg je onder andere te maken met fijne lichteffecten. Maar buiten dat is het vaak matig. De framerate is niet zo goed, ook niet wanneer je hem op de PlayStation 5 speelt. Daarnaast rijden wagens echt heel matig, heb je te maken met pop-up en andere gekkigheden. Ook heb je hier en daar te maken gehad met wat vreemde crashes. Dat frustreet en neemt het nostalgische gevoel weg.

GTA Vice City (Afbeelding: Rockstar Games)

Character design is soms wat vreemd

Tot slot heeft de maker in GTA Trilogy ervoor gekozen dat characters er anders uit komen te zijn. De hoofdpersonages zien er over het algemeen daardoor er iets beter uit. Maar de personages die iets minder belangrijk zijn, zien er echt heel erg slecht uit. Het is soms pijnlijk om te zien. Zeker wanneer je bedenkt dat de ontwikkelaar de game echt als een remaster voor een volle prijs heeft uitgebracht. Dan verwacht je er gewoon meer van. Is de game dan zo slecht als sommigen zeggen? Dat denk ik niet. Maar het nostalgische gedeelte is er wel duidelijk van verdwenen. Aanraden zal ik hem dus zeker niet doen.

GTA Trilogy
Niet elk personage is goed uitgewerkt (Afbeelding: Rockstar Games)

GTA Trilogy is nu beschikbaar. Mocht je hem willen, dan is hij hier te scoren. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen