Sam Dille
Sam Dille Elektrische auto's 6 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Verleng de actieradius van je elektrische auto met… je gedachten?

Soms voelt het alsof je elektrische auto binnen no-time leegloopt. Op dit soort momenten twijfel je vast aan de kwaliteit van je batterij of de lader. Er speelt ook een andere belangrijke factor mee. Je kan namelijk de actieradius van je elektrische auto flink verbeteren door met een andere mindset te rijden. En dat hoeft helemaal niet saai te zijn!

Je hebt vast gehoord dat elektrische auto’s over het algemeen lagere “brandstof-” en onderhoudskosten hebben dan auto’s op benzine. Elektrische voertuigen hebben minder tune-ups nodig, omdat ze minder componenten hebben dan een ‘normale’ auto. Aan de andere kant heb je vast ook wel eens slechte verhalen gehoord over problemen met de actieradius. Daarom hebben wij speciaal voor jou deze tips voor je op een rij gezet. Als je dit in je achterhoofd houdt, zal je actieradius ongetwijfeld toenemen.

De snelheidsopbouw van een elektrische auto

Elektromotoren produceren direct hun absolute vermogen en hebben niet de opbouw van een benzine motor nodig (het opbouwen van toeren). Hierdoor heb je achter het stuur een stuk snellere acceleratie bij elektrische auto’s. De meeste modellen hebben een bereik tussen de 200 en 500 mijl per lading, zodat ze je meerdere dagen van A naar B kunnen vervoeren zonder op te laden. De meting mijl per kilowattuur geeft je een beeld van hoeveel totale kilometers je kunt rijden voor elk kilowattuur dat je batterij heeft. Als je jouw rijstijl hierop aanpast, kun je de motor een stuk langer gebruiken dan je nu waarschijnlijk doet.

Als je bijvoorbeeld op de snelweg bent, moet je sneller rijden en gaat de motor harder werken. Je elektrische auto wordt minder efficiënt, waardoor je kilowatturen sneller dalen. Plekken waar je hard moet rijden hebben dus een slechte invloed op de actieradius. Aan de andere kant zal je actieradius stijgen als je binnen de bebouwde kom rijdt of hard op de rem trapt. Op dit soort momenten laden de systemen in je elektrische auto de batterij op. Dit heet regeneratief remmen. Je auto zet de beweging om in elektrische energie en geeft dit terug aan de motor.

Snelweg
Probeer langzaam op gang te komen. (Afbeelding: Pexels)

Veel bestuurders hebben geleerd om geleidelijk en voorzichtig te versnellen. Je zal vast denken dat je hierdoor een stuk langzamer op je eindbestemming bent, maar dit valt in de praktijk reuze mee. Dit komt doordat elektromotoren veel sneller accelereren, waardoor je minder tijd nodig hebt om op snelheid te komen.

Veranderingen bij extreme temperaturen

Temperatuurverschillen hebben ook een grote invloed op de actieradius van je elektrische auto. Op een warme, zonnige dag moet je meer kilometers op een volledige lading rijden. In de winter is het voor je elektrische motor juist moeilijk om de batterij op temperatuur te houden. Daarbij komt nog de aandrijving van de verwarming, waardoor er minder energie overblijft. Extreme temperaturen vragen dus erg veel van je actieradius.

Extreem weer
Trek maar een hele dikke trui aan! (Afbeelding: Pexels)

Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk gebruikmaakt van de verwarming of airconditioning. Dit doe je bijvoorbeeld door op een warme dag eerst de auto te ventileren met open ramen voordat je gaat rijden. In de winter kun je een dikkere trui aan doen, of rijden met een warme kruik in plaats van stoelverwarming.

Doe dit als je een brede elektrische auto hebt

Het ontwerp van je elektrische auto heeft grote invloed op hoe snel je motor leegloopt. De luchtstroom over de carrosseriepanelen, het ontwerp van de wielen en de totale verhoudingen hebben invloed op de snelheid van je voertuig. Hoe slanker je auto, hoe makkelijker hij vooruit beweegt. Heb je een brede auto, dan heb je meer energie nodig om je auto op een bepaalde snelheid te krijgen. Hoe sneller je rijdt, hoe meer luchtweerstand je ervaart. Het is daarom belangrijk dat je snelwegen vermijdt, als je hier de tijd voor hebt. Als je de snelweg niet kunt vermijden, probeer dan zo veel mogelijk op een constante snelheid te rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!