Heeft jouw smartphone 5G of nog steeds 4G? Zo check je het!

Smartphones Sam Dille 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je een iPhone, Samsung of andere smartphone hebt gekocht met 5G ondersteuning, betekent dit nog niet automatisch dat je op dit snelle netwerk zit. Elke smartphone die 5G in de productomschrijving noemt, kan door verschillende redenen nog steeds gekoppeld zijn aan een 4G-netwerk. Je kan dit binnen een paar klikken zelf uitzoeken.

Een van de redenen dat je nog op 4G zit is bijvoorbeeld dat je jouw smartphone kocht toen je provider nog geen 5G ondersteunde. Je hebt je smartphone toen waarschijnlijk ingesteld op 4G, maar je bent later niet overgeschakeld. Het kan ook zijn dat je in een regio woont waarin 5G minder goed wordt gedekt of dat je het gewoonweg vergeten bent te checken. Wij leggen je uit hoe je dit doet op een iPhone- en een Android-smartphone.

Zo controleer je of jouw smartphone 5G ondersteunt

Het is eigenlijk heel eenvoudig om te kijken welk netwerk je smartphone heeft zonder dat je naar je instellingen hoeft. Schakel je WiFi uit en kijk rechtsboven van je het scherm van je telefoon. Zie je een 4G of 5G icoontje staan? Je kan ook op de website van de fabrikant jouw model opzoeken en kijken of 5G een van de opties is die wordt aangeboden.

Netwerk controleren
rechtsboven vind je jouw netwerkverbinding. (Afbeelding: Pexels)

Dit moet je weten als Iphone-gebruiker

Als jouw iPhone 5G ondersteunt, dan vind je dit makkelijk terug in de instellingen onder het tabblad ‘mobiel netwerk’. Deze optie vind je in de categorie ‘mobiele data’. Als je weet welk model iPhone je hebt, kom je ook al veel te weten over welk netwerk je hebt. Enkel de vlaggenschepen van Apple, zoals de 12- en 13-serie, bieden op dit moment 5G ondersteuning. Dit komt neer op de grote releases van de afgelopen twee jaar. Zit jouw smartphone hier niet bij, dan is de kans groot dat je alleen 4G ondersteuning hebt.

Zo controleer je het netwerk van een Android-smartphone

Bij een Android-smartphone kom je een stuk verder als je het modelnummers kent. Dit kun je makkelijk vinden door jouw telefoon te googelen. Ook kan je terecht in je instellingen. Android-gebruikers kunnen in het tabblad ‘mobiele netwerken’ navigeren naar ‘netwerkmodus’. Hier vind je of je smartphone alleen 4G of ook 5G ondersteunt.

Netwerkmodus Samsung
Bekijk hier welk netwerk je hebt. (Afbeelding: WANT)

Problemen met 5G op vliegvelden

5G geeft ons binnen no-time toegang tot games, social media en internet. Hoewel dit voor ons heel fijn is, zorgt het supersnelle netwerk ook voor problemen. Begin dit jaar waarschuwden Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen voor gevolgen die 5G heeft voor vliegvelden. In dit artikel lees je hoe 5G ervoor zorgt dat vliegtuigen ernstig in de problemen komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen