Mythes rondom de VPN die we keihard de kop in kunnen drukken

Apps Sam Dille 26 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je je internetverbinding extra wilt beveiligen, is een Virtual Private Network (VPN) je beste vriend. Er zijn echter veel mensen die nog steeds niet helemaal weten hoe zo’n service werkt.

Het internet kan een heel vreemde plek zijn. Hoe eenvoudig het ook is om op internet te surfen, toch kan de technologie erachter ook verwarrend zijn. Als je niet bijblijft met nieuwe ontwikkelingen, zie je al snel veel over het hoofd. Het is dus logisch dat je misschien niet veel weet over VPN’s.

6 VPN-fabels die we meteen voor je ontkrachten

Een VPN kan je een veilige en privéverbinding via internet bieden door een virtuele tunnel te creëren tussen je apparaat en een externe server. Op die manier wordt je IP-adres gemaskeerd en je internetverkeer versleuteld.

Het klinkt als een helder verhaal. Toch zijn er genoeg mensen die verkeerde aannames doen over het gebruik van zo’n dienst. Daarom nemen we een aantal belangrijke mythes over VPN’s even met je door.

#1 VPN’s zijn bedoeld voor illegale activiteiten

Een VPN kan zeker worden gebruikt om te helpen bij illegale praktijken. Bijvoorbeeld bij het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Maar dat is niet het voornamelijke doel.

Een VPN is ervoor bedoeld om je online privacy te verbeteren. Iets wat, voor zover wij weten, legitiem en legaal is. Door je internetverkeer te versleutelen, bescherm je jezelf juist tegen cybercriminelen of hackers.

#2 Je bent volledig anoniem

Het is voor websites, adverteerders en ISP’s veel uitdagender om online activiteiten te volgen als je een VPN gebruikt. Dat betekent echter niet dat je volledig anoniem bent. Welke VPN je ook gebruikt, het bedrijf achter de service heeft mogelijk toegang tot je IP-adres en alle websites die je bezoekt.

Dat betekent dat ze je online-gedrag kunnen tracken. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een gerenommeerde optie die een strikt beleid hanteert om ervoor te zorgen dat ze niet bijhouden wat je online doet.

VPN computer telefoon
VPN kun je ook gebruiken op je smartphone. (Afbeelding: Unsplash/Privecstasy)

#3 Een gratis VPN is net zo goed als een betaalde optie

We snappen dat je geen zin hebt in een extra maandabonnement naast alle streamingdiensten. Toch kun je dat beter wél doen. Gratis VPN’s hebben doorgaans niet dezelfde toewijding aan privacy als betaalde diensten. En dat kan inhouden dat je gebruikersgegevens worden gedeeld met derden.

Als je besluit om een gratis versie te gebruiken in plaats van een betaalde, loop je ook het risico op weinig klantenondersteuning. En heb je vaak te maken met datalimieten, word je gebombardeerd met advertenties en heb je geen toegang tot functies die je misschien nodig hebt.

#4 Je krijgt sneller internet

Hier kunnen we kort over zijn. Het is een grote fabel. Als je een VPN gebruikt, gaan je gegevens door een versleutelde tunnel, via servers van derden. Die versleuteling kost tijd, en als VPN-servers ver van je verwijderd zijn, kun je juist langzamer internet krijgen. Het verschil is echter vaak zo klein dat je het nauwelijks door hebt. Niks om je zorgen over te maken.

#5 Je kunt genieten van Netflix-titels uit het buitenland

Door een VPN-server te gebruiken in een ander land dan waar je woont, kun je jouw IP-adres ‘vervalsen’. Zo krijg je toegang tot inhoud of diensten die beperkt zijn voor je eigen regio. Heb je bijvoorbeeld in Nederland een Netflix-abonnement, dan kun je een Amerikaanse VPN gebruiken om titels uit Amerika te streamen.

Deze tactiek werkt alleen niet altijd. Sommige websites en streamingdiensten gebruiken VPN-detectiemechanismen. Die kunnen herkennen of je een VPN gebruikt en de toegang blokkeren.

Deze Netflix-truc geeft je meer dan 1.100 series en films extra
(Afbeelding: Netflix)

#6 Een VPN beschermt tegen malware en virussen

VPN’s kunnen je gegevens versleutelen en je IP-adres maskeren, maar dat betekent niet dat ze je bij alles kunnen helpen. De dienst biedt wel indirecte voordelen met betrekking tot cyberbeveiliging. Denk aan het beveiligen van je verbinding als je openbare wifi gebruikt. Maar het is geen vervanging van een antivirustool.

VPN gebruiken voor Netflix: wat heb je er aan en hoe werkt het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen