Vijf redenen waarom een VPN absoluut de moeite (en het geld) waard is

Apps Mark Hofman 21 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Het internet heeft ons veel verschillende dingen te bieden en wordt daardoor ook voor veel verschillende dingen gebruikt. De één gaat helemaal los met gaming, waar de ander zijn huis slimmer maakt dan ooit te voren. Twee verschillende doeleinden waar veel mensen een VPN voor gebruiken. Maar waarom eigenlijk?

De term VPN is er eentje die je, zeker anno 2022, steeds vaker hoort. Maar wat heb je nu precies aan zo’n tool? We leggen het je uit in dit artikel!

Vijf redenen om een VPN te nemen

Het gebruik van een VPN kan op veel verschillende manieren voordelig zijn. Hieronder vijf voorbeelden die dit mooi in kaart brengen!

#1 Smart Home beschermd

We zitten qua Smart Homes een beetje in een tussenfase. De apparaten die beschikbaar zijn bieden de consument veel gemakken, maar Internet of Things is nog niet optimaal beschermd. Het netwerk voor al deze apparaten is een makkelijk doelwit voor hackers en daarom is een VPN zeker geen verkeerde keuze.

Via deze weg leg jij een extra laag beveiliging aan voor je Smart Home. Je kunt de VPN direct koppelen aan je router en dat zorgt er op zijn beurt voor dat je apparaten goed beschermd zijn.

#2 Breder aanbod aan films, series en games

Er zijn veel verschillende streamingdiensten beschikbaar in ons land die, bijvoorbeeld, ook in de Verenigde Staten beschikbaar zijn. Al geeft dat geen garantie voor een zelfde aanbod. Films en series kunnen op een later moment pas in Nederland verschijnen. Je kunt natuurlijk wachten tot het zover is, maar je kunt ook gebruikmaken van een VPN.

Dankzij deze handige tool denken streamingdiensten dat je vanuit een ander land kijkt. Je krijgt dus ook toegang tot het aanbod wat dat land je te bieden heeft, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen. Iets dat bijvoorbeeld ook werkt bij games die bepaalde restricties met zich meedragen. Al met al een handig middel om nog meer te profiteren van het gemak van streamingdiensten.

Netflix Verderkijken
Titels verwijderen uit Verderkijken-rij (Afbeelding: Netflix via The Verge)

#3 Veiliger op het internet

Het allergrootste voordeel van een VPN is dat je online een stuk veiliger bent. Doordat het net lijkt alsof je ergens anders vandaan opereert op het web is het voor kwaadwilligen lastiger om achter je persoonlijke informatie en gegevens te komen. Simpel gezegd: een hacker heeft geen idee wat je precies aan het doen bent en vanaf waar je dat doet.

Dit zorgt ervoor dat veel bedrijven, in de afgelopen twee jaar, geïnvesteerd hebben in een VPN. Door gebruik te maken van deze tool bouw je automatisch een extra beveiligingslaag in je verbinding, waardoor thuiswerken een stuk veiliger te doen is.

#4 VPN pakt censuur aan

In Nederland is dit niet echt aan de orde, maar het kan zijn dat jij wel eens op vakantie gaat naar een land dat het internet flink censureert. Door gebruik te maken van een VPN is het mogelijk om die censuur te omzeilen. Zeker handig wanneer jij in dit soort landen simpele zaken als social media wilt gebruiken.

Scholen en bedrijven leggen overigens ook nog wel eens beperkingen op wanneer het op een internetverbinding aankomt. Via deze weg is het dus ook niet mogelijk om bepaalde websites te bezoeken. Dankzij een VPN is ook deze beperking te omzeilen.

VPN
VPN-dienst. (Afbeelding: Pixabay)

#5 Geld besparen!

Je wist het misschien nog niet, maar een VPN kan je serieus geld besparen. Zeker wanneer jij een hotel of een vlucht probeert te boeken. Het is een beetje dubieus, maar partijen maken gebruik van je gegevens om de prijs te bepalen. Kom jij regelmatig terug of koop je dure dingen online, dan is er een kans dat de prijzen hoger uitkomen dan wanneer dit niet het geval is.

Dankzij een VPN krijgen websites geen toegang tot die gegevens en wordt jij dus voorzien van een eerlijke prijs. Althans, de meest realistische prijs dan. Hij wordt op deze manier niet bepaald door je browsegeschiedenis.

De beste VPN’s om te gebruiken

Nu je weet waar je het beste een VPN voor kunt gebruiken is het natuurlijk wel handig om te weten welke aanbieders het beste zijn. Ongeveer een jaar geleden schreef Lisanne het onderstaande artikel.

VPN op Android: dit zijn 5 van de beste gratis opties

Binnenkort gaan we de test aan en ontdekken we welke VPN’s er in 2022 het beste zijn om te kunnen gebruiken. Wanneer deze live staat zullen we het artikel in dit verhaal verwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen