Oppo Find X5 Pro laadt als een gek op, maar is dat slecht voor de accu?

Smartphones Wesley Akkerman 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De laatste tijd is er veel te doen omtrent batterijen in smartphones, helemaal als we het over Chinese partijen zoals Oppo hebben. Zo kondigde het bedrijf onlangs een oplader aan die met een vermogen van 240 watt een accu oplaadt. Daardoor is die batterij binnen maar liefst negen minuten (!) volledig opgeladen.

Helaas kunnen we er nog niet mee aan de slag. Maar is dat heel erg? Want vaak is het zo dat dergelijke technologieën slecht zijn voor je accu. Die je wil namelijk lekker langzaam en stabiel opladen, zodat het toestel eromheen lang(er) meegaat. Maar nu wil Oppo je geruststellen over de nieuwe mogelijkheden.

Oppo-toestellen laden snel op

Sterker nog: de Oppo Find X5 Pro is reeds voorzien van soortgelijke technologie. Daar is drie jaar aan onderzoek aan voorafgegaan. Met de optie Battery Health Engine aan boord moet de accu in het toestel namelijk na zestienhonderd keer opladen nog zo’n tachtig procent van z’n oorspronkelijke vermogen hebben.

Oppo Find X5
De X5 (Afbeelding: Oppo)

En met zestienhonderd keer opladen bedoelt Oppo ook echt zestienhonderd keer opladen: dus van nul naar honderd procent. In het persbericht maakt het bedrijf duidelijk dat conventionele manieren van opladen bij de achthonderd cycles al voor dergelijke degradatie zorgen. Ja, dat is vijftig procent minder.

Toestel gaat daardoor lekker lang mee

En dat betekent dus ook dat de toestellen van Oppo – met deze technologie aan boord – qua accu twee keer langer meegaan (in theorie). Voor accu’s is niet alleen vermogen belangrijk. Samsung heeft laten zien dat je als fabrikant ook veiligheid in acht moet nemen, want anders kan zo’n telefoon in de fik vliegen.

De ontwikkeling van accu’s wordt wel zeer interessant om de komende tijd in de gaten te houden. Smartphones zijn tegenwoordig net als wasmachines: ze werken of ze werken niet. Zo’n algemeen en overcompleet product is vaak op zichzelf niet zo bijster interessant meer. Maar specifieke onderdelen kunnen dat wel zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen