Vuurwerkverbod: waarom de drone het perfecte alternatief is

Tech Dennis Mons 2 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Ook dit jaar kwam de discussie naar voren: moeten we een vuurwerkverbod krijgen of niet? Sommige gemeenten hebben sowieso al een verbod of doen eigen vuurwerkshows, maar er is een beter en mooier alternatief: drones.

Vuurwerk heeft absoluut zijn charmes. Het is mooi en indrukwekkend, de geur is onweerstaanbaar en het geeft een kick om af te steken. Het levert echter, zoals velen weten, ook ellende op. Het zorgt voor veel overlast voor mens en dier, talloze gevallen van letsel en een hoop vervuiling.

Als er een vuurwerkverbod komt is een drone de oplossing

Zoals gezegd is er een alternatief in de vorm van een vuurwerkshow geregeld door een gemeente. Dit soort vuurwerk is over het algemeen sowieso veel indrukwekkender dan je doorsnee astronautje of vuurpotje. En toch is dat niet altijd ideaal als het gaat om vervuiling.

De afgelopen jaren hebben we tijdens events een flink aantal drone shows gezien die vuurwerk bijna een beetje gênant maken. In eerste instantie geven drones veel minder overlast. Ze zijn stil, herbruikbaar en veroorzaken geen chemische en geluidsoverlast.

Er is echter nog een andere dimensie die drones indrukwekkend maken: je kan er prachtige verhalen mee vertellen in 3D in de lucht. Neem bijvoorbeeld de onderstaande show van Intel voor z’n 50ste verjaardag. Hiervoor werden kleine drones van nog geen 330 gram ingezet die nauwkeurig werden geprogrammeerd.

Het indrukwekkende van dit soort briljante shows is hoe de kleine drones met elkaar ‘dansen’. De kleine quadcopters gebruiken hiervoor vrij basale technologie. Ze zijn allen uitgerust met GPS en LED-verlichting. Dankzij indrukwekkende software op de grond zijn die kleine vliegmachientjes echter tot op enkele centimeters nauwkeurig te programmeren en aan te sturen.

Steeds groter en ingewikkelder

Het aantal drones per show neemt ook met rasse schreden toe. In 2015 was bijvoorbeeld het Guinness World Records-record een show met honderd drones. Inmiddels zijn we enige tijd verder en is duizend drones niet ongewoon, zoals in deze onderstaande video van een bizar mooie drone-show in Texas begeleid door een innemend verhaal en prachtige muziek.

Ook dit volgende staaltje vliegwerk tijdens de jaarwisseling in Shanghai in 2020 is ronduit een briljant voorbeeld van een meesterwerk. Het toont uitstekend aan dat een vuurwerkverbod zeker niet meteen een drama hoeft te zijn. Alle vormen en verhalen die je kunt bedenken zijn relatief makkelijk uit te voeren met de kleine vliegende robots.

Vooralsnog gaan we zeker niet pleiten voor een vuurwerkverbod. Sterker nog; je kan het ook prima combineren met een vuurwerkshow zoals bij de jaarwisseling dit jaar in Dubai.

Natuurlijk heeft vuurwerk dus nog steeds wel zijn charme, maar wordt het in de toekomst niet gewoonweg achterhaald? Is een algeheel vuurwerkverbod dan nodig of willen we sowieso liever een drone-show zien of andere alternatieven gebruiken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen