WANT Awards: de 3 beste series volgens redacteur Jeroen Kraak

Films & Series Jeroen Kraak 29 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Het einde van het jaar is in zicht en dan is het natuurlijk tijd voor lijstjes. De redactie van WANT heeft het afgelopen jaar flink voor de buis gehangen. Maar wat zijn nou de beste series. Redacteur Jeroen Kraak heeft zijn favorieten vooral bij HBO Max.

Dit jaar was de lancering van HBO Max en dat hebben we geweten. In een keer zijn een flink aantal nieuwe series en films toegankelijk in ons land. Maar de dienst heeft ook een aantal nieuwe. De dienst moet vol de concurrentie aangaan met Disney+ en Netflix. Maar lukt het ze ook? Ik vind van wel.

HBO Max en Disney+ hebben de beste series

Dit jaar zijn er ontzettend veel toffe series uitgekomen. Een top drie maken is dan ook een helse taak. Ik wil zoveel titels noemen die de top 3 net niet hebben gehaald. Wat te denken van Dahmer, Peacemaker, Moon Knight of Wednesday. Series waar ik echt heb van genoten.

Maar wat staat er dan wel in de top 3?

#1 Tokyo Vice | HBO Max

Hè? Tokyo Vice? Dikke kans dat je de serie niet kent. De titel verscheen in het begin van het jaar op HBO Max en heeft diepe indruk op me gemaakt. Waar veel misdaadseries in een zelfde riedeltje vol clichés blijft hangen, pakt HBO Max het anders aan.

Het verhaal speelt zich af in Tokyo in het jaar 1999 en vertelt het verhaal van Jake Adelstein. Hij werkt als eerste niet-Japanner bij de krant Yomiuri Shimbun als misdaadreporter. Langzaam raakt hij- steeds dieper verzeilt in de Japanse misdaadwereld vol met Yakuza en corrupte agenten.

Het prachtige aan de serie is dat er continu spanning is. Je wil de serie dan ook in een keer bingen. Bovendien wordt de sfeer van het Tokyo in de jaren ’90 prachtig weergegeven. Je waant je echt in de Japanse hoofdstad.

Ansel Egort Tokyo Vice HBO Max
Wat een serie! (Afbeelding: HBO Max)

#2 House of the Dragon | HBO Max

De verwachtingen waren torenhoog voor House of the Dragon. Kon de HBO Max-serie in de buurt komen van diens voorganger Game of Thrones. Lang hebben we moeten wachten op een prequel, maar het was het zeker waard.

House of the Dragon laat de machtsstrijd zien in de hoogtijdagen van de Targaryen-familie, de voorouders van Khaleesi. Ooit waren zij de machtigste familie van Westeros omdat ze draken hadden, maar dat was helemaal ingestort. Jij ziet het langzame verval.

House of the Dragon heeft misschien wel een van de beste eerste afleveringen ooit van een serie. Je zit echt met open mond te kijken naar wat er allemaal gebeurt op HBO Max. Bij Game of Thrones had je tig families nodig voor een compleet drama, maar in deze serie zie je dat het ook allemaal in een familie kan.

Na de eerste aflevering kakt het een beetje in, ik had daarom wel wat gemengde gevoelens toen ik die mocht kijken voor een review. De laatste vier afleveringen zijn echter stuk voor stuk knallers, vol drama, bedrog en spanning. Als de makers zo verder gaan, wordt dit een nieuwe klassieker op HBO Max.

House of the Dragon Game of Thrones
Emma D’Arcy als Princess Rhaenyra Targaryen en Matt Smith als Prince Daemon Targaryen. (Afbeelding: HBO)

#3 Andor | Disney+

Er zijn twee groepen: mensen die Andor vernieuwend vinden, of zij die het veel te veel vinden afwijken van Star Wars. Ik hoor bij die eerste groep en vind het echt geweldig dat er eindelijk echt lef wordt genomen in het Star Wars-universum.

Waar Obi-Wan Kenobi en The Book of Boba Fett (oftewel, Mandalorian seizoen 2.5) mij niet helemaal hebben kunnen boeien, deed Andor dat wel. De duistere soms zelfs wat noir-achtige serie laat je zien dat er nog veel meer is dan Jedi’s, lightsabers en the force.

Het toffe daarnaast is dat we echt een inkijkje krijgen bij the Empire met geweldige bad guys waar je echt een hekel aan krijgt, omdat je ze ook echt gelooft en begrijpt. Dat komt mede door de goede acteurs en het fantastische script.

Andor is vernieuwend en ik hoop echt dat Disney+ hier verder mee gaat: originele invalshoeken in een geweldige franchise. Ik ben dan ook echt benieuwd wat de streamingdienst in petto heeft voor Ahsoka en The Acolyte.

Star Wars Andor disney
Andor. (Afbeelding: Disney)

Wil je weten wat mijn collega Mark Hofman de beste series vindt? Check dan dit artikel! Hij heeft een geheel andere top 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen