Hoe we bij WANT producten, films, series en games recenseren

Reviews Mark Hofman 23 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

WANT staat al jaren vol met reviews, maar hoe testen we de meest recente producten, films, series en games nu precies? Nou, sinds januari 2024 net iets anders dan voorheen. Dit is hoe.

Bij WANT werken we met verschillende redacteuren en freelancers, dus zijn er bijna nooit twee reviews hetzelfde op onze website. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen maar wat doet en er geen standaard is voor iedere tester om aan te voldoen. In tegendeel zelfs.

Met ingang van januari 2024 pakken we het op het gebied van reviews net iets anders, en misschien wel duidelijker, aan dan voorheen. Een nieuwe start, om het zo even te noemen. Maar wat is de gedachte achter de review, hoe objectief zijn we en wat is ons scoringssysteem?

Hoe objectief zijn de reviews van WANT?

Reviews van WANT zijn altijd objectief geschreven. Ja, we krijgen de producten gratis van de bedrijven die ze maken, maar doen dit altijd met de vuistregel dat deze partij niets over de review te zeggen heeft. Uiteraard kunnen onjuistheden, zoals fouten in de tekst of specificaties, aangekaart worden. Over het oordeel, onze mening of de vergelijking met concurrerende producten valt niet te discussiëren. Die staat vast.

Na een testperiode sturen we de producten doorgaans terug naar de bedrijven. Toch kan het zo zijn dat we ze in sommige gevallen wat langer behouden. Dit doen we bijvoorbeeld voor vergelijkingen met andere producten, tip-artikelen of voor achtergrondverhalen. Al met al houden we de producten alleen in huis als we er ook daadwerkelijk content mee maken.

App Store staat emulators toe op iPhone, maar....
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Bij WANT maken we ook gebruik van affiliate links en verkopen we advertentieruimte op de website of kunnen bedrijven een heel artikel inkopen. Voor ons is dit een manier om te kunnen bestaan, maar het is goed om te weten dat reviews volledig vrij blijven van dergelijke praktijken.

Affiliate links verschijnen niet in reviews, advertenties hebben nooit invloed op onze mening en de ingekochte artikelen worden buiten onze eigen redactie geschreven. We opereren dus te allen tijde objectief en zullen dat ook altijd blijven doen.

Hoe test WANT zijn tech-producten?

Wie op zoek is naar een website waar smartphones, tablets, laptops en consoles compleet uit elkaar worden gehaald om te zien hoe de batterij opereert onder stress, hoeveel het editen van een video de processor precies belast of uit hoeveel kleuren het beeldscherm bestaat, dan ben je bij ons aan het verkeerde adres.

Natuurlijk kijken we naar hoe warm een product wordt en zoeken we uit waarom een product moeite heeft met bepaalde taken, maar het gaat bij ons voornamelijk om de ervaring.

M2 MAcBook Air Apple
💻 (Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

Als je een review van WANT leest, mag je er vanuit gaan dat het product, minimaal, een week op dagelijkse basis is gebruikt en de ervaring van de redacteur is wat je krijgt.

Bij bepaalde problemen of toestellen maken we de beslissing om een paar maanden later nog eens te kijken hoe de vlag erbij hangt of zoeken we naar verborgen functionaliteiten en handige instellingen. Bij andere producten is onze indruk na een week de indruk die we achterlaten.

Hoe zit het met games?

Net als bij tech-producten baseren we onze game-reviews puur op de ervaring van de redacteur, maar kijken we logischerwijs ook naar welke kosten gepaard gaan met een titel, hoe goed het verhaal is, hoe sterk de gameplay is en hoe eerlijk het spel is opgezet. Pay to win is te allen tijde een minpunt. Of twee.

Voordat we onze review publiceren, hebben we een game minimaal 10 uur gespeeld. Wat ons betreft is dit de minimale periode waarin je als speler een goed gevoel krijgt bij een game. Maar hou er dus rekening mee dat dit het minimaal aantal gespeelde uren is. Hoe langer, hoe beter.

Hogwarts Legacy
(Afbeelding: Portkey Games)

De gespeelde uren in een game zullen ook altijd benoemd worden in de review. Mocht er om wat voor reden dan ook een compleet andere ervaring ontstaan na die 10 uur (we zien het niet vaak), dan zullen we daar een nieuwe review of een update-artikel over maken.

Hoe benaderen we films en series?

Komen we nu bij het lastige werk: films en series. Over smaak valt niet te twisten en hoewel dat in iedere categorie wel van toepassing is, voelt het alsof dit bij films en series nog meer het geval is.

We zijn gek op vette sciencefictionfilms, toffe drama’s of kijken zo hele Netflix-series weg. Net als jullie. We genieten van de content en bekijken het dan ook net als iedere andere kijker op de bank. Net als dat we games spelen als iedere andere gamer of een smartphone gebruiken zoals ieder ander persoon dat zou doen.

De professionals zijn de mensen die de film of serie hebben geproduceerd, wij kunnen je alleen vertellen of het vermakelijk is of niet. En dat is dan ook wat we doen.

Veelbesproken Avatar-serie Netflix flopt al voordat hij überhaupt uit is
(Afbeelding: Netflix)

De cijfers van WANT

Om aan te tonen hoe goed of slecht een product precies is, geven we producten een cijfer. Dat hebben we de afgelopen jaren al sporadisch gedaan, maar met ingang van 2024 doen we dit bij iedere review op onze website.

Maar wat zegt zo’n cijfer nu precies? Wat ons betreft dit:

  • 1 | Een absolute schande
  • 2 | Raak dit met geen vinger aan
  • 3 | Slecht, dit wil je niet
  • 4 | Te doen, de nadelen nemen de overhand
  • 5 | Oke, maar heeft hier en daar wel serieuze nadelen
  • 6 | Goed, er zijn problemen maar ook goede kwaliteiten
  • 7 | Heel erg goed, maar er zijn wel wat nadelen
  • 8 | Krankzinnig goed met een paar kleine tegenvallers
  • 9 | Bijna perfect
  • 10 | Een van de beste producten ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen