Koken op inductie versus gas: wat is de toekomst?

Gadgets Daniel Koster 1 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

Koken; we doen het allemaal. Waar we vroeger vrijwel allemaal kookten op gas, is het al een jaar of twintig ‘hip’ om te koken op elektriciteit in bijvoorbeeld de vorm van inductie. Toch kookt nog steeds een goede 80 procent op gas. Echter worden nieuwbouwhuizen steeds vaker zonder gasaansluiting gebouwd. Wij vragen ons dan ook af of inductie hét koken van de toekomst is, of het koken via gas (de komende tijd) de overhand zal blijven houden.

Koken op gas

Bij het koken met gas gebruik je kleine hoeveelheden gas om warmte te genereren. Zoals net aangegeven kookt het grootste deel van de Nederlandse bevolking nog op deze manier. Gas wordt door de burger, maar ook door de kok vaak geprefereerd omdat het een vertrouwde manier van koken is. Wanneer je een gas-aansluiting hebt en gas gebruikt voor het verwarmen van je huis is gas een relatief goedkope manier van koken.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks 37 m3 gas. Een elektrische kookplaat verbruikt ongeveer 200 kWh stroom. Op jaarbasis kost koken op gas gemiddeld twintig euro per huishouden en het koken op een inductie-kookplaat zo’n 35 euro. Deze voordelige kosten vallen echter weg wanneer je huis niet op gas wordt verwarmd. De transportkosten van gas zijn namelijk flink aan de prijs.

Koken op inductie

Koken op inductie is een manier van koken met elektriciteit. Het koken met behulp van inductie wordt vaak gezien als hét alternatief voor het koken met gas. Zo is koken door middel van inductie veilig. Je kookt met inductie namelijk door middel van magnetisme wat leidt tot het niet warm worden van de kookbodem, de pannenbodem wordt uiteraard wel warm (check het onderstaande filmpje voor het bewijs). Andere voordelen van het koken met inductie is dat het gemiddeld zo’n twintig procent minder elektriciteit verbruikt dan keramisch koken, de andere vorm van elektrisch koken. Ook haalt inductie het hoogste rendement van de energie, zo’n tachtig tot negentig procent.

Dit houdt in dat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren gaat. Dit maakt koken door middel van inductie relatief schoon. Tot slot is de inductie-plaat gemakkelijk schoon te maken. Er zijn echter ook wat mindere kanten aan het koken op inductie. Je hebt namelijk speciale pannen nodig om op deze manier te kunnen koken. Dit zijn pannen die contact maken met het magnetische veld van de inductieplaat. De pannen kennen een platte, dikke bodem die de opgewekte warmte goed kan verdelen. Dit betekent dus een flinke kapitale investering. Lees hier alles over de pannen die goed voor het koken op inductie zijn.

Koken in de toekomst

Maar waar het natuurlijk om gaat, is hoe wij over bijvoorbeeld tien jaar achter het ‘fornuis’ staan. Koken op elektriciteit is namelijk al zo’n jaar of tien populair, echter neemt het (nog) niet een primaire rol in ons kookleven in. Waar nieuwe huizen wel steeds meer op inductie-koken overstappen, is gas toch nog steeds het meest populair. Dit terwijl er toch merkbare voordelen zijn aan het koken met inductie. Wij vroegen culinair-expert Monique van Loon, hoofdredacteur en mede-oprichter van Culy.nl, wat haar ervaring met het koken op gas en inductie is.

“Koken op inductie is zeker een jaar of tien hip, maar koks (en ikzelf) blijven het prefereren om met gas te koken. Dit aangezien het vuur gemakkelijker te controleren is en ook de kapitale injectie is geen pre,” aldus Monique. Aan de andere kant stelt zij dat inductie-koken wél de toekomst is. Zo past een combinatie van touchscreen en inductie in één perfect in de slimme keuken van de toekomst. Dan kun je op je touchscreen instellen dat je bijvoorbeeld pasta wilt koken en regelt de kookplaat het verder voor je. En kan-ie tips geven omtrent recepten met een bepaald ingrediënt. Dat is toch een gaaf concept! Een concept wat ook zeker werkelijkheid zal worden.

Koken op gas of inductie?

Maar nu de grote vraag, gaat het koken op inductie de wereld veroveren of zal het koken op gas onze keuken blijven overheersen? Wij denken dat de voordelen van het koken op inductie voor huishoudens die al op gas koken worden overschaduwd door het kostenplaatje die bij het overstappen naar inductie is gemoeid.

Voor de inductieplaat en de nieuwe pannen ben je een flink bedrag kwijt. Dit is dan ook de reden dat overstappen voor huidige huishoudens niet echt aan de orde is. Voor nieuwe huishoudens en nieuwbouwhuizen zien wij het koken op inductie wel als de toekomst van de keuken. Vooral met de technologische toepassingen en het veilige aspect van het koken met inductie wegen hierbij zwaar mee. Kortom, het koken op inductie is volgens ons geen hype, maar iets waar we de komende tijd nog veel meer over gaan horen. Gaaf!

[accordion title=”Bonus: tips om geld te besparen met koken”]

  • 1. Doe minder water in de pan tijdens het koken. Het kost dan minder energie om de inhoud van de pan op te warmen.
  • 2. Probeer zoveel mogelijk deksels op de pannen houden. Zo behoud je de warmte.
  • 3. Kies het juiste formaat. Hierbij is de vuistregel dat de pan zo klein mogelijk moet zijn.
  • 4. Zet het vuur (energie) lager als iets kookt, zo verbruik je minder energie terwijl het water wel blijft koken.
  • 5. Gebruik de magnetron vaker. Die is namelijk zuinig.
  • 6. Schaf een zuinige afzuigkap aan.
  • 7. Kies de juiste pan voor het type kookplaat dat je hebt. Een holle pan is beter voor gas, een platte is beter voor elektrische kookplaten.

[/accordion]

Deze slimme keuken toont ons culinaire huishouden over 20 jaar

Benieuwd naar ons culinaire huishouden twintig jaar? De slimme keuken van de toekomst vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen