De 5 grootste WhatsApp-ergernissen, met oplossingen

Apple rmens 5 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Bijna iedereen gebruikt WhatsApp, maar niet iedereen weet zich ook te gedragen. Tegen mensen die een zin als tien losse berichten versturen, kun je niets doen. Ook als je een spraakbericht van twee minuten krijgt, is dat ergerlijk, maar er is geen truc om het op te lossen.

Gelukkig zijn er ook genoeg ergernissen die je wél met een aantal instellingen kunt oplossen. Hier zijn onze vijf grootste irritaties, natuurlijk met oplossing.

1) Foto’s en video’s vervuilen je filmrol

Staat je fotobibliotheek ook altijd vol met ‘leuke’ foto’s en plaatjes die je via WhatsApp krijgt? Je kunt het natuurlijk handmatig blijven opruimen, maar makkelijker is om het automatisch opslaan van foto’s en video’s uit te schakelen. Dat doe je als volgt:

 • Open WhatsApp en tap op het Instellingen icoon (tandwieltje) rechts onderaan.
 • Tap in het menu op Chats.
 • Zet het schuifje achter Voeg toe aan filmrol naar links, zodat het grijs wordt.
Klik/tap voor groter.

Wil je toch een mooie foto of grappig plaatje dat je ontvangt opslaan? Geen probleem, dit kan altijd handmatig door op de foto te tikken, het deel-icoon aan te tikken en te kiezen voor Bewaar.

2) Te drukke groepsgesprekken

Ben je beheerder van een groep, maar kom je niet meer toe aan het lezen van alle berichten in de groep? Vraag je dan eens af wat het doel van de groep is. Waarschijnlijk is dat snel mededelingen kunnen doen aan een groot aantal mensen. Als iedereen daar doorheen zit te babbelen, veroorzaakt dat een boel ergernis. Je kunt dit voorkomen door in te stellen dat alleen beheerders berichten in een groep mogen sturen. Zo kun je toch iedereen op de hoogte houden, maar voorkom je eindeloos geklets.

 • Open WhatsApp en tap op de groep die je aan wil aanpassen en dan op de naam van de groep bovenaan.
 • Tap op Groepsinstellingen.
 • Zet bij Berichten versturen de optie op Alleen beheerders.
Klik/tap voor groter.

3) WhatsApp heeft geen iPad-app

WhatsApp werkt prima op smartphones, maar niet op tablets. Heb je een iPad en wil je comfortabel kunnen typen op het grote toetsenbord? Dan is er een eenvoudige truc die je toch laat chatten via de iPad. Je hoeft hiervoor geen apps te downloaden, het werkt direct in Safari.

 • De slimme omweg die je WhatsApp laat gebruiken op iPad
WhatsApp iPad
Klik/tap voor groter.

4) Nieuwsgierige aagjes lezen mee

Niemand, behalve de ontvanger, hoef te weten wat jij op WhatsApp zegt. Toch kunnen nieuwsgierige aagjes in een onbewaakt moment aan de hand van je notificaties een boel zien. Op een iPhone reken je hier als volgt mee af:

 • Open de Instelingen-app van je iPhone.
 • Ga in het menu naar Berichtgeving.
 • Scroll naar onder tot je WhatsApp in de lijst ziet en tap op WhatsApp.
 • Zet Toon voorvertoning op indien ontgrendeld of nooit

Het verschil tussen de laatste twee opties is dat je bij indien ontgrendeld de inhoud van notificaties alleen te zien krijgt als je iPhone ontgrendeld is. Bij nooit komt er alleen te staan dat je een bericht hebt en van wie, maar de inhoud van het bericht is alleen in WhatsApp te lezen. Wij adviseren de eerstgenoemde optie, zeker als je een iPhone met Touch ID of Face ID hebt.

Klik/tap voor groter.

5) WhatsApp slurpt data

Gebruikers met een kleine databundel, merken nog wel eens op dat WhatsApp veel data slurpt. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel foto’s en video’s je zelf verstuurt, maar er is nog een functie die veel data slurpt. Vooral als je in veel groepen zit waar actief foto’s en video’s verstuurd worden, kan het datagebruik hard oplopen. Misschien zie je de helft van die foto’s en video’s niet, maar ze worden wel automatisch gedownload. Als je een krappe databundel hebt, kun je het automatisch downloaden van media uitschakelen. Doe dit als volgt:

 • Open WhatsApp en tap op het Instellingen icoon (tandwieltje) rechts onderaan.
 • Tap in het menu op Data- en opslaggebruik.
 • Zet het automatisch downloaden van audio, video en documenten op alleen Wifi.

Eventueel kun je hier ook nog ‘Beperk datagebruik’ aanzetten. WhatsApp neemt dan een aantal extra maatregelen om het datagebruik te beperken.

Jouw ergernis en oplossing…

Heb je zelf een WhatsApp-ergernis en slimme oplossing? Laat het weten in de reacties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen