Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 5 jun 2021

WhatsApp: 5 redenen om de app NIET te gebruiken

WhatsApp is de meestgebruikte berichtendienst in Nederland. Toch zijn er ook redenen te bedenken om de dienst niet te gebruiken.

Jij hebt vast wel WhatsApp op je telefoon staan. Het is een handige app waarmee je makkelijk berichten, foto’s, videos en documenten kunt versturen. De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk dat bijna iedereen een account heeft. Van vrienden tot de buurt-app, we gebruiken WhatsApp voor alles. Daarnaast blijft de app zich natuurlijk ook altijd vernieuwen.

WhatsApp niet meer gebruiken

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn als we het over WhatsApp hebben. De dienst is eigendom van Facebook en hun businessmodel is natuurlijk om geld te verdienen aan advertentieverkoop. Dat doen ze door gegevens te koppelen. Toen WhatsApp het voornemen bekendmaakte om gebruikersgegevens uit te wisselen met Facebook, zorgde dat voor ophef. Er zijn meer redenen te verzinnen om na te denken over een vertrek.

Het veranderen van algemene voorwaarden

Juist dat WhatsApp in een keer haar algemene voorwaarden kan veranderen is een gevaar. Voor je het weet worden je gegevens gedeeld met het moederbedrijf Facebook waar je absoluut niet op zit te wachten. Gelukkig kregen wij er door EU-wetgeving niet mee te maken. Maar dat het bedrijf het buiten onze grenzen probeert, moet alleen al een reden te zijn om waakzaam te blijven.

Facebook ontkent zelf overigens dat het gegevens wil delen tussen haar diensten. Volgens hen gaat het puur om berichten tussen bedrijven en klanten. Maar goed, het is hetzelfde Facebook wat woest is op Apple dat ervoor zorgt dat het bedrijf je niet standaar kan volgen op iOS.

WhatsApp is niet open source

Een app is het veiligst wanneer deze open source is. De code is dan voor iedereen toegankelijk en zo kan de community controleren of alles veilig is. Als er iets mis is wordt het dan ook snel opgemerkt. Door het gesloten systeem van WhatsApp vindt die controle niet plaats. Dat betekent overigens niet dat WhatsApp niets aan beveiliging doet, maar hoe meer ogen hoe beter natuurlijk!

WhatsApp verzamelt nog steeds gegevens

Goed, WhatsApp heeft geen toegang tot je berichten zelf, maar verzamelt wel alle gegevens om je heen. Volgens zijn privacy policy kan het wel meten wat bijvoorbeeld de interactie is tussen de berichtendienst en andere apps. Zie hieronder het verschil tussen WhatsApp en Signal qua privacy in de App Store.

Signal haalt uit naar Facebook met absurde Instagram advertenties

Goede alternatieven

De concurrentie heeft niet stilgezeten en opent de aanval op WhatsApp. Een van de grootste uitdagers is Signal. Naast dat er geen groot bedrijf achter de app zit, is het ook nog eens hartstikke transparant. In tegenstelling tot Telegram heeft de app standaard end-to-end encryptie waardoor het ook veilig is. Bovendien kun je ook prima SMS’en of iMessagen wat ook goede veilige alternatieven zijn.

Meer rust

Met WhatsApp ben je beter bereikbaar dan ooit. Dat kan tegelijkertijd ook een groot nadeel zijn. Doordat iedereen de app gebruikt krijg je vaak zat ook berichten waarin je helemaal geen zin in appt. Denk bijvoorbeeld aan een groepschat waarbij je 100 berichten mist als je even een uurtje afwezig bent. Als mensen echt moeite moeten doen om je te bereiken doen ze dit waarschijnlijk alleen als het nodig is. En zeg nou zelf, soms is even bellen naar elkaar toch fijner dan bijpraten via appjes? Het zorgt bovendien voor minder schermtijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WhatsApp: 5 redenen om de app NIET te gebruiken
Sluiten