Je hebt straks geen account meer nodig om WhatsApp-berichten te sturen

Apps Jeroen Kraak 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp-berichten versturen zonder WhatsApp te hebben. Het lijkt iets onmogelijks, maar binnenkort zou het realiteit moeten worden. We vertellen je graag hoe dit precies werkt.

Veel mensen maken gebruik van WhatsApp omdat bijna iedereen in Nederland de app heeft. Het is zo eenvoudig om elkaar berichten of media te sturen, ongeacht welke telefoon je gebruikt.

Het wordt binnenkort mogelijk om ook via andere berichten-apps berichten te versturen naar WhatsApp, wat een hoop gedoe kan besparen.

WhatsApp-berichten ontvangen zonder de app

Misschien geef je de voorkeur aan Telegram of Signal in plaats van WhatsApp. Toch ben je momenteel beperkt tot het gebruik van die app, omdat iedereen deze dienst lijkt te gebruiken. Met de nieuwe functie hoef je niet meer te letten op welke app iemand gebruikt, omdat je diegene altijd een bericht kunt sturen.

En deze functie lijkt niet zomaar uit de lucht te komen vallen. Moederbedrijf Meta, net als andere grote techbedrijven, staat onder scherp toezicht van de EU, die wil voorkomen dat bedrijven hun machtspositie misbruiken. WhatsApp wordt verplicht om zijn platform open te stellen voor andere apps, vergelijkbaar met iMessage, dat binnenkort ook RCS-berichten moet ondersteunen.

WhatsApp is dus actief bezig met het integreren van derden-apps zoals Signal en Telegram. Op dit gebied lijkt de iPhone-app iets verder te zijn dan de Android-app.

Meta zwicht voor de Europese Unie

Het hoofddoel hiervan is om WhatsApp inclusiever te maken. Er zit echter wel een klein addertje onder het gras. Een gebruiker moet deze functie zelf activeren. Je kunt er dus zelf voor kiezen om wel of geen berichten te ontvangen van andere apps zoals Signal en Telegram. Bovendien is het de vraag hoe effectief de end-to-end encryptie zal zijn wanneer berichten van en naar een andere app worden verzonden.

WhatsApp, Signal en Telegram in een app? Zo gaat dat gebeuren
De nieuwe functie. (Afbeelding: WABetaInfo)

WhatsApp test deze functie momenteel nog in de bètaversie, wat betekent dat het vooral wordt getest op bugs en dergelijke. Het is nog onduidelijk wanneer we precies de definitieve versie kunnen verwachten, maar de functie zit in ieder geval in de pijplijn.

WhatsApp gaat aan de haal met geliefde iPhone en Android-functie

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen