WhatsApp komt met indrukwekkende nieuwe feature voor spraakberichten

Apps Wesley Akkerman 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

De populaire berichtendienst WhatsApp werkt aan een indrukwekkende functionaliteit voor de verstuurde spraakberichten op het platform. Het team achter de app werkt namelijk aan een optie die audioberichten omzet in geschreven tekst. Aan de functie wordt momenteel hard gewerkt. Het bedrijf heeft hem ook nog niet officieel onthuld.

De laatste tijd komt WhatsApp vaak in het nieuws vanwege nieuwe functies die eraan komen of die de dienst onlangs toevoegde. Daar komt nu een nieuwe functie bij, in de vorm van audiotranscripties. De app zet dan verstuurde stemberichten om in geschreven tekst, zodat ze ook leesbaar en niet alleen hoorbaar zijn.

WhatsApp werkt aan audiotranscriptie

WhatsApp werkt momenteel hard aan de nieuwe mogelijkheden. Aanvankelijk komt de transcriptiefunctie alleen naar iOS toe, maar Android-gebruikers zijn uiteindelijk ook aan de beurt. Het nieuws komt bij het immer betrouwbare WABetaInfo vandaan: een website die vaker vroegtijdig nieuws deelt over nieuwe functies voor de app.

WhatsApp Android
WhatsApp op je iPhone. (Afbeelding: Unsplash / Adem AY)

Het transcriberen gebeurt lokaal. Dat betekent dat je dus niet afhankelijk bent van de cloud voor het proces. Ook houdt dit in dat verstuurde audioberichten niet eerst langs de servers van WhatsApp of Facebook gaan. Zelfs met een zwakke internetverbinding kun je straks dus lezen wat iemand inspreekt in dat bericht.

Technologie van Apple

Aanvankelijk komt de functie alleen naar iOS. Dat komt door de technologie waar WhatsApp gebruik van maakt: die van Apple. Het transcriberen gebeurt in een apart deel van de app. Dat deel krijgt de titel Transcript mee en laat gebruikers springen naar specifieke momenten van het ingesproken bericht (timestamps).

 

Een eenmaal getranscribeerd bericht, staat lokaal opgeslagen in de WhatsApp-database. Die hoef je dus niet nogmaals door de mangel te halen. De functie wordt straks optioneel. Gebruikers moeten wel een bepaalde apparaattoestemming geven, want anders kunnen ze niet gebruikmaken van de het transcriberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WABetaInfo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen