WhatsApp geeft je nu meer controle over groepsgesprekken

Tech rmens 8 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

WhatsApp heeft een nieuwe optie aan de privacy-instellingen van accounts toegevoegd. Die moet voorkomen dat iedereen je zomaar in willekeurige groepen kan toevoegen. De functie werd al enige tijd op kleine schaal getest, maar is nu voor iedereen beschikbaar.

Je kunt nu kiezen wie je in een groepsgesprek op WhatsApp mag toevoegen. De opties zijn iedereen, alleen contactpersonen, of alleen contacten met uitzonderingen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat die ene collega die voor ieder wissewasje een groep aanmaakt je toe kan voegen.

Toevoegen aan WhatsApp-groepen beperken

De nieuwe instelling is te vinden onder het menu Instellingen. Ga daar naar de sectie Privacy en vervolgens zie je op iOS bovenaan Groepen staan. Bij de Android-versie van WhatsApp staat deze optie wat verder onderaan de betreffende Instellingen-pagina. Je hebt de keuze uit de eerder genoemde drie opties. De optie om helemaal niet deel te nemen aan groepen, ontbreekt. Deze was tijdens een eerdere testversie wel aanwezig.

Bij het aanmaken van een WhatsApp-groep verschijnen contacten die niet toegevoegd kunnen worden overigens nog wel. Iemand ziet niet op voorhand of je hem of haar hebt uitgesloten. Dat wordt pas duidelijk als de groep daadwerkelijk aangemaakt wordt.

WhatsApp controle groepen 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Steeds meer controle over groepen

Dit is een prima verbetering die niet alleen irritaties, maar ook privacyzorgen wegneemt. Alle deelnemers aan groepen zagen meteen elkaars nummer. Andere apps zoals Telegram bieden al langere tijd meer mogelijkheden zoals het afschermen van de nummers van deelnemers. Dit is voor WhatsApp echter al een mooie stap vooruit.

Dit is overigens niet de enige functie die orde in groepschats moet scheppen. WhatsApp introduceerde onlangs ook al de optie voor ‘stille’ groepsgesprekken waar alleen de beheerder berichten kan sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen