WhatsApp lijkt binnenkort meer op Instagram: goed nieuws of slecht idee?

Apps Mark Hofman 22 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Waar Instagram foto’s van gebruikers die je niet volgt door de strot drukt, probeert WhatsApp je binnenkort op te zadelen met Status-berichten. De Stories-achtige functionaliteit krijgt een prominentere plek binnen de app. Goed nieuws of een slecht idee? WANT-redacteur Mark Hofman pakt de zaklamp en schijnt zijn licht op de kwestie.

Ik was geen fan van Meta als bedrijf, maar genoot oprecht van applicaties als Instagram en WhatsApp. Wat betreft die eerste lijkt het genot echter steeds minder te worden en de ergernis groter. De reden? Meta gaat er een compleet andere kant mee op. Iets dat het nu duidelijk ook met die tweede app wil gaan doen.

Stories tussen je WhatsApp-gesprekken

In 2017 maakte WhatsApp-gebruikers kennis met een nieuwe functionaliteit: Status. Via deze manier is het mogelijk om foto’s en video’s van een paar seconde te delen met je contacten. Klinkt bekend, want de Instagram Stories-functionaliteit doet precies hetzelfde. Waar die laatste uitgroeide tot een groot succes heeft die twee echter minder impact gehad. Zeg maar gerust geen.

Hoewel het percentage gebruikers die de functie gebruiken laag bleef, houdt WhatsApp vast aan Status. Sterker nog: volgens WABetaInfo brengt het bedrijf binnenkort een nieuwe update uit, waardoor ze nog prominenter te zien zijn. Waar de foto’s op dit moment alleen in hun eigen tabje verschijnen, duiken ze straks ook binnen je chats op.

WhatsApp, Instagram, Stories
(Afbeelding: WABetaInfo)

Zodra gebruikers een Status-bericht publiceren, zal er binnen Chats een blauw rondje om de profielfoto te zien zijn. Net als bij Instagram is dat het teken dat iemand een Status geplaatst heeft. Je drukt op de profielfoto en krijgt het bericht vervolgens te zien.

Meer als Instagram: goed nieuws of slecht idee?

Het is best opvallend hoe sterk WhatsApp vast blijft houden aan de Status-functie. In de afgelopen vijf jaar heb ik zelden een bericht voorbij zien komen. Het enige wat ik me echt kan herinneren is dat mijn moeder een keer per ongeluk een foto in haar status had gezet, die ze eigenlijk naar mij wilde sturen. Het kan aan mijn kring liggen, maar ik heb niet het idee dat Status een prominente plek in ons dagelijkse WhatsApp-gebruik heeft.

Wat dat betreft vind ik het pushen van een dergelijke functie eigenlijk een heel slecht idee. Meta had er altijd al een handje van, maar lijkt nu nog meer functionaliteiten door onze strotten te duwen. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop Instagram anno 2022 werkt. Het enige verschil tussen WhatsApp en die app is dat je de Status-functie uit kunt schakelen. Althans, binnen je Chats dan. Maar hoe lang dat nog precies in stand blijft is de vraag…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen