Hoe je WhatsApp, Telegram en Signal in één app kunt gaan gebruiken

Apps Jeroen Kraak 7 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp gaat binnenkort op de schop. Het wordt mogelijk om ook berichten te verzenden of te ontvangen via Telegram, Signal, Google Berichten en iMessage. Maar hoe werkt dat precies?

De Digital Markets Act (DMA) zorgt voor aanzienlijke veranderingen op het gebied van technologie die we de komende tijd zullen merken. Zo hebben we onder druk van de Europese Unie gezien dat de USB-C-aansluiting bij de iPhone is verschenen, komen er op datzelfde toestel meerdere app-winkels en gaat nu ook WhatsApp op de schop. Dat is handig als je Signal of Telegram gebruikt.

Techbedrijven mogen van de Europese Unie niet te machtig worden. Zo mogen grote diensten als iMessage en WhatsApp niet het alleenrecht hebben op berichtverkeer. Andere partijen moeten volgens het instituut ook kansen krijgen.

WhatsApp gaat veranderen

Toch is dat niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Om alle berichtendiensten zoals iMessage, Signal, Telegram en WhatsApp met elkaar te verbinden is veel werk nodig en brengt het ook de nodige vraagstukken met zich mee. Hoe krijg je dat allemaal technisch voor elkaar?

Een van de belangrijkste zorgen is de encryptie van berichten. Als je nu een WhatsApp-bericht stuurt van het ene naar het andere account, zie je dat die informatie versleuteld is. Niemand kan dus meelezen. Om dit ook met andere apps goed te laten verlopen, moeten de andere diensten voldoen aan de beveiligingsnormen en -richtlijnen die Meta stelt.

WhatsApp, Signal en Telegram in een app? Zo gaat dat gebeuren
De nieuwe functie. (Afbeelding: WABetaInfo)

“Er bestaat een spanning tussen het bieden van een gemakkelijke manier om dit toe te passen en tegelijkertijd een goed privacy- en veiligheidsbeleid. We zijn echter best tevreden met waar we nu zijn beland,” vertelt WhatsApp engineering director Dick Brouwer aan Wired.

Nog even wachten voordat je berichten kunt sturen naar Telegram en Signal

Alles lijkt dus goed te gaan tussen de verschillende partijen, maar er is dus nog wel wat werk aan de winkel voordat je WhatsApp-berichten kunt sturen naar iMessage, Telegram of Signal.

Ook lijkt het erop dat WhatsApp er iets anders uit zal zien. Er komt een speciale sectie voor andere berichtendiensten. Hoe WhatsApp dat precies wil inrichten, wil het bedrijf de komende maand laten zien.

Het bedrijf laat weten dat alle aanpassingen nog wel een aantal maanden zullen duren. Verwacht dus niet op korte termijn al veranderingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen