Onbereikbaar WhatsApp makkelijk te fixen met 10 handige oplossingen

Apps Dennis Mons 27 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Soms ligt WhatsApp op zijn gat en dan heb je een probleem. Maar wat zijn de oplossingen? Hier tien dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de app weer doet wat het moet doen.

Het moge duidelijk zijn dat we nogal afhankelijk zijn geworden van WhatsApp. Maar wat doe je als de dienst uitvalt?

Problemen met WhatsApp zijn makkelijk op te lossen met deze stappen

Om je daar een handje bij te helpen zet WANT-redacteur Dennis Mons, met passie en liefde, tien handige tips op een rij:

#1 WhatsApp op Android en iOS zijn hetzelfde

Vooropgesteld: we gaan even uit van een Android-toestel, maar deze oplossingen gelden voor zowel Android als iOS. Sterker nog, enige van deze tips zijn toe te passen op WhatsApp Web.

Weet in ieder geval dat, op enkele kleine functionaliteiten na, de dienst op beide apparaten hetzelfde werkt. Doet WhatsApp het niet op je iPhone? Ga er dan maar vanuit dat dit misschien niet aan je smartphone ligt. Keep calm, dus.

#2 Open en sluit even WhatsApp

Het is een oud adagium, maar vaak werkt het wel. Door je app even ingedrukt te houden kan je hem afsluiten.

Na het opstarten maakt het wellicht weer verbinding. Een kind kan de was doen.

#3 Verwijder je applicatie

‘t Is wat rigoureus, maar het kan geen kwaad. Het verwijderen van je WhatsApp zorgt ervoor dat je applicatie weer aan de slag kan na opnieuw installeren.

Sleep hiervoor simpelweg even de app naar de prullenbak en klik op OK. Vervolgens kan je de app (natuurlijk) weer installeren.

#4 Google Updates

Soms kan het zijn dat je app óf je Android-telefoon een update nodig heeft om goed te werken. Ga hiervoor even naar je algemene instellingen en Android-versie om te updaten, óf je moet even naar de instellingen van je apps gaan.

Daar vind je de optie om naar een nieuwe versie te gaan.

#5 Opnieuw opstarten van je telefoon

Het klinkt zo kinderachtig maar soms is even je telefoon volledig opnieuw opstarten dé oplossing.

Overigens kan dat sowieso geen kwaad met een smartphone omdat vaak zeer veel apps op de achtergrond draaien en dus je batterij leegzuigen.

#6 Alles uit je cache weghalen

Soms helpt het om je telefoon even op te schonen. Zo kan je even je cache leeghalen waar eventueel nog informatie staat waar WhatsApp moeite mee heeft. Ga daarvoor naar je instellingen, ga naar je apps en vindt WhatsApp.

Klik dan op opslag en cache en verwijder vervolgens je cache. Op die manier is de kans groot dat WhatsApp weer fris en vrolijk begint.

Cache gegeven wissen Google Maps
Verwijder even je cache (Afbeelding: WANT)

#7 Check je internet

De kans bestaat dat jij je Wi-Fi gebruikt op je telefoon. Dan kán het zijn dat WhatsApp of andere diensten niet werken omdat simpelweg je router misschien offline is.

Reset dan even de router (vaak middels even tien seconden de stekker eruit te trekken), of schakel je telefoon over op het mobiele netwerk.

#8 Zorg ervoor dat je voldoende opslag hebt

WhatsApp kan nog wel eens kuren vertonen wanneer je telefoon niet voldoende opslag heeft. Dan download de app bijvoorbeeld geen plaatjes, video’s of gifjes meer.

Ga dan even naar je instellingen en het opslagmenu om te zien in hoeverre je nog ruimte vrij kunt maken.

#9 Delete WhatsApp-data

Een andere manier om meer ruimte vrij te maken is door het verwijderen van WhatsApp-data. Dit kan je makkelijk doen in de app zelf.

Klik hiervoor op de drie puntjes en ga vervolgens naar de instellingen. Wederom kan je hier in het opslagmenu je data verwijderen.

#10 Zet achtergronddata aan

Dit klinkt wat tegenstrijdig met bovenstaande tips, maar als je in principe voldoende ruimte hebt op je telefoon is het handig om ‘achtergronddata’ aan te hebben staan. Dit is een instelling die apps toegang geven om meldingen te sturen.

Ga hiervoor naar instellingen, vervolgens apps, kies dan Mobiele data en WiFi en zet daar ‘background data’ aan. Nu krijg je weer notificaties als iemand je een bericht stuurt!

Heb je nog meer tips nodig, dan vind je die hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen