Whatsappen in je slaap? Het is oprecht een ding!

Tech Mark Hofman 6 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

De smartphone is inmiddels uitgegroeid tot een verlengstuk van ons lichaam. We hebben hem ten alle tijden bij ons en kunnen geen dag zonder. Toch zorgt dat ook voor problemen. Zo weten we inmiddels dat het toestel, tijdens je dagelijkse portie nachtrust, niet bij je in de buurt moet liggen. Het verstoord namelijk je slaapritme, maar dat is niet het enige probleem. Onderzoek wijst uit dat er genoeg mensen zijn die het gebruik van hun smartphone, gewoon in hun slaap doorzetten. 

Whatsappen in je slaap

Het gebruik van smartphones is in de laatste jaren fors gestegen. Sterker nog: we kunnen niet meer zonder. We nemen hem mee naar een restaurant, nemen hem onderweg mee en gaan er mee naar bed. Vooral die laatste doen we bijna allemaal en dat zorgt voor wat problemen. Niet alleen omdat het je nachtrust verstoord, maar ook omdat we in rustmodus gewoon verder gaan met de dagelijkse sleur. Een recentelijk onderzoek wijst uit dat naast slaapwandelen, slaapwhatsappen ook gewoon een ding is.

WhatsApp Groepsgesprekken

Onderzoekers van de Villanova Universiteit hebben gekeken naar de slaapgewoontes van studenten. Daaruit bleek dat we in onze slaap, bewust en onbewust, doorgaan met het gebruiken van onze smartphones. Zo weet een notificatie ons dusdanig te wekken, dat we onze telefoon pakken en direct antwoorden. Een handeling waarvoor we niet helemaal wakker voor hoeven te zijn. In het onderzoek komt naar voren dat 25% van de studenten een Whatsapp of SMS bericht beantwoorden in hun slaap. Maar liefst 75% daarvan wist de volgende ochtend niet meer dat ze het gedaan hadden.

Op de vraag of het gevaarlijk is voor je gezondheid, melden de onderzoekers dat het eerder beschamend is. Dat heeft alles te maken met het feit dat we soms de verkeerde berichten naar de verkeerde personen sturen in slaapstand. Kortom: heb je iemand liggen whatsappen in de nacht en weet je er niets meer vanaf? Dan weet je nu hoe dat komt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen