Verrassende Windows 11-functies die je wat ons betreft wil proberen

Apps Jeroen Kraak 30 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je geen Mac hebt, is het een zeer grote kans dat je computer op Windows 11 draait. Hoewel misschien alles prima werkt, zijn er zeker een aantal functies die je echt eens een keer moet proberen. Deze verrassingen kunnen je net een betere ervaring geven

Als je elke dag je computer gebruikt val je waarschijnlijk in vaste patronen. Het is gebruikelijk om elke keer dezelfde programma’s op te starten. Toch kan het interessant zijn om af en toe iets nieuws te proberen om zo nog meer te genieten van je PC of laptop. Dat kan via speciale codes voor je computer, maar er zijn meer functies die je ervaring verreiken.

De verrassende functies voor Windows 11

Er zijn verschillende functies die je echt eens een keer wil proberen, omdat ze je ervaring verrassend beter aken. Hier komen ze.

#1 Schermopnames maken in Windows 11

Wellicht weet je precies hoe je schermafbeeldingen moet maken in Windows 11, maar wist je dat het ook mogelijk is om schermopnames te maken? Een functie die je wellicht kent van je smartphone.

Om dit te gebruiken moet je het knipprogramma openen. Daarin selecteer je het camera en vervolgens druk je op nieuw en kun je aan de slag.

#2 Clipchamp

Wil je af en toe video’s monteren voor bijvoorbeeld Instagram of Tiktok? Dan hoef je niet te betalen voor een duur editprogramma. Er zit namelijk een gratis app in Windows 11.

De verrassende Windows 11-functies die je echt wil proberen
(Afbeelding: Microsoft)

Clipchamp is ideaal voor korte video’s. Hierin maak je snel cuts en fades. Bovendien is de interface ook nog eens heel makkelijk, zodat je absoluut niet verdwaalt in alle opties. Daarna zet je ‘m makkelijk op TikTok of Instagram.

#3 Schudden met het scherm

Nee, je moet je laptop of beeldscherm niet letterlijk heen en weer schudden. Dit is namelijk een functie waarbij je met je de cursor op het open scherm drukt en dan heen en weer gaat schudden met je muis.

Deze functie is erg handig als je meerdere schermen open hebt staan en je wilt concentreren op één enkele. Door het schudden worden alle schermen geminimaliseerd, behalve diegene waarop je je cursor hebt gericht. De functie schakel je in door naar Instellingen>Systeem>Multitasken te gaan.

#4 Snap

Snap is een heerlijke functie in Windows 11 om te kunnen multitasken. Met Layouts kun je zelfs kiezen uit verschillende layouts hoe je je schermen op het beeldscherm verdeeld wil hebben.

#4 Schudden met het scherm Nee, je moet je laptop of beeldscherm niet letterlijk heen en weer schudden. Dit is namelijk een functie waarbij je met je de cursor op het open scherm drukt en dan heen en weer gaat schudden met je muis. Deze functie is er handig als je meerdere schermen open hebt staan en je wil concentreren op één enkele. Door het schudden worden alle schermen geminimaliseerd, behalve diegene waarop je je cursor hebt gericht. De functie schakel je in door naar Instellingen>Systeem>Multitasken te gaan.
(Afbeelding: Microsoft)

Deze snaps krijg je te zien wanneer je met je muis naar de maximalisatieknop van het scherm gaat. Het is echter ook mogelijk om Win+Z in te drukken. Vooral als je een grotere monitor gebruikt is de functie een heerlijke toevoeging.

#5 Dynamische verversingssnelheid

Deze functie ken je wellicht van je telefoon, maar deze is ook gewoon in Windows 11 beschikbaar, tenminste, als je monitor dit aankan. Het is ideaal om dit aan te zetten aangezien Windows er dan een stuk soepeler uitziet.

Om de dynamische verversingssnelheid aan te zetten ga je naar Instellingen>Systeem>Beeldscherm>Geavanceerde beeldscherminstellingen. Daar selecteer je simpel welke verversingssnelheid je wilt hebben, of zoals Windows 11 het noemt: vernieuwingssnelheid.

Canva is hét gratis Photoshop-alternatief, maar wat maakt het zo goed?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen