Windows of Mac: welke computer past het best bij jou?

Tablets, Laptops & Computers Sam Dille 9 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Het is altijd moeilijk om te kiezen tussen Mac en Windows als je een nieuwe computer gaat kopen. Welk systeem het beste bij je past, ligt geheel aan je eigen smaak.

Mac en Windows zijn populaire besturingssystemen voor computers. De beide programma’s hebben het een en ander gemeen, maar er zijn ook grote verschillen. Dat maakt het maken van de juiste keuze niet makkelijk.

Dat snappen we heel goed. Daarom hebben we de belangrijkste punten even voor je op een rij gezet. Hopelijk maakt dat de beslissing een klein beetje makkelijker.

Windows vs. Mac: software en besturing

Windows is verreweg het bekendste besturingssysteem dat je op een laptop zult vinden. Grote kans dus dat je er al eens mee hebt gewerkt. Het zit op allerlei apparaten van verschillende merken zoals Asus, Dell, HP en Lenovo.

Windows is zo populair dat ontwikkelaars er graag software voor maken. Er zijn tal van programma’s beschikbaar voor Windows, hoewel je voor de meeste moet betalen. Gelukkig zijn er ook veel gratis opties online. Of je nu iets nodig hebt voor werk, studie of ontspanning, er is altijd wel een geschikt programma te vinden. En als je graag games speelt, zit je helemaal goed met Windows. Want de meeste games worden voor dit besturingssysteem ontwikkeld.

Windows pc
(Afbeelding: Unsplash)

Aan de andere kant heeft Apple zijn eigen besturingssysteem, macOS, dat alleen op hun eigen computers werkt, zoals de MacBook, iMac, Mac Mini en Mac Pro. Het programma is aan het begin misschien even wennen, maar werkt goed samen met de hardware.

macOS wordt geleverd met veel gratis apps, waardoor je direct aan de slag kunt zonder iets extra’s te hoeven kopen. Van Pages voor het schrijven van rapporten tot iMovie voor het bewerken van je vakantievideo’s. Ook kun je populaire programma’s zoals Microsoft Word en Excel gebruiken. Dus, als je direct aan de slag wilt, is de Mac misschien de beste keuze.

Verschillende computers en samenwerking met andere apparaten

Als je op zoek bent naar een laptop of desktop, merk je snel dat er veel meer keuzes zijn als je voor Windows gaat. Dat komt doordat er veel verschillende fabrikanten zijn die Windows-computers maken. Het kan best lastig zijn om te kiezen, vooral omdat de namen van de modellen ingewikkeld zijn en de verschillen soms klein lijken. Maar je hebt wel meer kans om precies te vinden wat je zoekt.

Apple heeft daarentegen maar een paar computermodellen. Dat maakt het assortiment klein, maar wel overzichtelijk. De prijs van Mac-computers ligt over het algemeen iets hoger dan die van Windows-machines. Maar je krijgt wel goede kwaliteit, een lange levensduur en een luxe uitstraling, zelfs bij de meer betaalbare modellen.

AirPods Pro 2 en MacBook Air flink goedkoper bij Albert Heijn
De MacBook Air uit 2018. (Afbeelding: Albert Heijn)

Wil je jouw computer gebruiken met andere apparaten dan heeft Windows daar prima opties voor. Met de Phone Link-app kun je jouw laptop of desktop verbinden met de meeste Samsung Galaxy smartphones. Windows 11 kan nu zelfs zonder een gekoppelde telefoon Android-apps draaien.

Maar Mac’s connectie tussen desktop en mobiele apparaten blijft beter. Met functies zoals het gebruiken van je iPhone als webcam, je iPad als extra scherm, makkelijk berichten synchroniseren en foto’s delen via Apple Foto’s.

Is Windows of Mac veiliger?

Omdat Windows zo’n grote naam heeft, trekken hackers er vaak naartoe. Dat maakt de computers gevoelig voor online misdaad. Hierdoor hebben Windows-gebruikers vaker te maken met malware en virussen. Je kunt jezelf beschermen door een goede virusscanner te gebruiken en altijd de laatste updates te installeren.

Mac heeft standaardinstellingen die gericht zijn op het beschermen van je privacy. Dit maakt het lastiger voor hackers om je te tracken. Bovendien zijn er minder virussen en malware die Macs aanvallen. Maar hackers worden steeds slimmer, dus het is slim om altijd een virusscanner te gebruiken, zelfs als je een Mac-computer hebt.

LG smart-tv's makkelijk doelwit voor hackers: dit doe je er tegen
Dikke middelvinger naar hackers! (Afbeelding: Jung Jaegu/Netflix)

Dit systeem past het beste bij jouw nieuwe computer

Het beste besturingssysteem voor jou hangt af van wat je nodig hebt en wat je prettig vindt. Als je veel keuzes wilt hebben voor programma’s en apparaten, dan is Windows de beste optie. Maar als je al een iPhone of iPad hebt en je wilt iets dat eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken is, dan is Apple’s Mac misschien beter voor jou.

Het gaat erom wat jij belangrijk vindt in een besturingssysteem. Of je nu houdt van de vele mogelijkheden van Windows of de handige samenwerking tussen de Mac en andere Apple-gadgets, de keuze is aan jou.

Mac heeft dit jaar trouwens iets belangrijks te vieren. De computer bestaat dit jaar precies veertig jaar. En dat allemaal dankzij één bijzondere computer. We vertellen je er alles over in onderstaand artikel.

De Mac bestaat 40 jaar: de computer waarmee Apple echt groot werd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!