Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Smartwatches 2 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Stijvolle smartwatch Withings gaat 30 dagen mee op één lading

De smartwatch is niet meer weg te denken. De Apple Watch en Samsung Galaxy Watch zie je bij veel mensen om de pols. Toch zijn deze vaak opvallend en voelen ze niet authentiek aan. Withings heeft daarvoor de oplossing.

Tijdens IFA probeert elk bedrijf je zijn stand binnen te lokken door zo groots mogelijk uit te pakken. Enorme LED-walls, dansende robots en AI-massagestoelen – ze zijn allemaal aanwezig. Hoe anders is dat bij het kraampje van Withings. Het valt nauwelijks op, maar ze hebben een van de leukste producten die perfect passen bij hun stand: een opvallende smartwatch.

De Withings ScanWatch 2 als stijlvol alternatief voor de Apple Watch

Veel mensen zijn trots op hun Samsung Galaxy Watch of Apple Watch, en dat is natuurlijk terecht. De apparaten kunnen ontzettend veel. Maar echt mooi? Daar valt over te twisten. Withings start de discussie over de smartwatch opnieuw met de ScanWatch 2.

Wat als je smartwatch er gewoon uitziet als een klassiek horloge? En nee, niet een compleet digitaal scherm zoals de Samsung Galaxy Watch Classic, maar een met een analoge wijzerplaat. Withings biedt hiervoor een oplossing.

Ja, die onopvallende stand is een beetje raar: er staat een toiletpot, wat weegschalen en een tafel met smartwatches. Er staat nog niet eens een man die zijn regenjas opent en fluistert: “Psst, horloge kopen?” Maar toch is het eigenlijk best logisch, want Withings wil je gezondheid op verschillende manieren in de gaten houden zonder zo aanwezig te zijn als een Apple Watch.

Van toiletpot tot smartwatch

Over die toiletpot hebben we trouwens al eerder geschreven, dus hopelijk verdwijnen al je vraagtekens bij de rest van de tekst. Goed, terug naar het klokje. Withings wil het eigenlijk geen smartwatch noemen, maar een horloge met gezondheidsfuncties, vertelt de medewerker bij de stand.

Withings heeft de smartwatch als je de Apple Watch te lelijk vindt
De ScanWatch 2 en de Light (Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

Dat heeft vooral te maken met het ontwerp van het horloge zelf. De wijzerplaat heeft namelijk maar een heel 0,63-inch OLED-scherm erin zitten waarop je jouw gegevens kunt aflezen. Dit bedien je net zoals bij een gewone smartwatch met de kroon aan de zijkant.

De niet-smartwatch houdt 24/7 je temperatuur in de gaten, heeft een ECG-functie, meet de hoeveelheid zuurstof in het bloed en kan je slaap bijhouden. Voor vrouwen kan het horloge de menstruatie in de gaten houden.

Geen excuus om niet te sporten met deze Withings smartwatch

Hoewel het misschien raar lijkt om met zo’n soort horloge te sporten, is het net zoals bij de Apple Watch wel mogelijk. Het kan meer dan veertig soorten activiteiten in de gaten houden. Als je sport, houdt de Withings ScanWatch 2 de hartslag, VO2 Max en de route in de gaten met behulp van GPS. Door de waterdichtheid is het zelfs mogelijk om mee te zwemmen. Je kunt die resultaten dus gewoon uploaden naar Strava of een gezondheidsapp zoals Apple’s Gezondheid en Google Health.

Naast het uploaden van gegevens naar andere apps, heeft het ook een eigen app. Hierin zie je alle gegevens die de app voor je in de gaten houdt.

Withings heeft de smartwatch als je de Apple Watch te lelijk vindt
Net zoals je Apple Watch simpel te koppelen met je iPhone. (Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

En misschien wel het fijnste: de smartwatch heeft een zogenaamde Nokia-functie. Nee, je kunt er geen Snake spelen met de wijzers, maar het heeft een batterij die op een lading ontzettend lang meegaat. Dertig dagen om precies te zijn, als deze volledig is opgeladen. Nog beter: dat opladen duurt maar twee uur.

Leuk al die technische specificaties, maar dat ondermijnt mijn hele punt. Het is juist een prachtige smartwatch omdat deze niet op een smartwatch zoals de Apple Watch lijkt. Dit model heeft een roestvrijstalen kast en kroon. Het glas is saffierglas. Je kunt kiezen uit 38 en 42 mm.

Goedkoper dan een Apple Watch

Je hoeft niet heel lang te wachten op de ScanWatch 2 van Withings, want het horloge kan al binnen een week of drie geleverd worden. Voor 349 euro heb je er een in huis, en daarbij maakt het niet uit welk formaat je kiest. Voor een bandje hanteert het bedrijf helaas wel Apple Watch-prijzen. Je moet rekenen op zo’n 50 euro als je er een extra wilt.

Er is ook een Light-model dat net iets minder functies heeft. Het voordeel daarvan is natuurlijk een lagere prijs. Dat model is er al vanaf 249,95 euro.

Wetenschappers doen gore ontdekking over je Apple Watch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!