IFA 2023 is het toneel voor het speelgoed dat we als kind wilde hebben

Gadgets Jeroen Kraak 2 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

IFA is de grootste techbeurs voor consumenten in Europa. Je ziet er de nieuwste wasmachines, televisies en speakers. Maar soms komen er ook dingen voorbij die misschien niet handig zijn, maar die je wel gewoon wilt hebben, zoals bijvoorbeeld een robot.

Het leuke aan de IFA is dat je zoveel nieuwe producten ziet waar je normaal nooit mee in aanraking komt, en bedrijven waar je nog nooit van hebt gehoord. Van sommige van die makers wil je ook niets meer horen nadat je ze gezien hebt. Dat is echter niet het geval bij de stand van Robosen, dat robots maakt.

De robot die je als kind al wilde, is er nu eindelijk

Robots zijn er in allerlei soorten. Je kent wellicht de beroemde Spot van Boston Dynamics, die zelfs inzetbaar is om mensen op te sporen doordat hij zich makkelijk op verschillend terrein kan voortbewegen. Op de IFA wist echter een andere robot mijn aandacht te trekken. Eentje waar je eigenlijk helemaal niets aan hebt, maar gewoon wel heel leuk is.

Terwijl op de achtergrond wat foute Japanse techno te horen is, zijn op de voorgrond een stuk of twintig dansende Transformers te vinden. In het hoekje links van de stand staat Buzz Lightyear, waar rook uitkomt. Niet omdat die kapot is, maar vanwege zijn jetpack achter op zijn rug.

Het is eigenlijk het speelgoed dat ik als kind heel graag zou willen hebben, maar dat er toen nog niet was. Goed, er waren wel een soort van action figures, maar zo goed als deze waren ze niet.

Maar goed, ook voor kinderen zijn deze niet echt bedoeld, vertelt een woordvoerder, Luo Rocky, bij de stand. Logisch misschien wel, want ze hebben een flink prijskaartje. “We richten ons vooral op ouderen die deze figuren kennen uit hun jeugd en er een cool aandenken aan willen hebben,” zegt Rocky.

Bizarre robot die je als kind al wilde hebben zie je nu op de IFA
met 309 euro de goedkoopste optie. (Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

Optimus Prime in actie

En ja, wellicht valt de stand daarom ook mij op. De robots kunnen veertig verschillende bewegingen uitvoeren en zijn zowel met spraak als een app te besturen. In de Optimus Prime van het bedrijf zitten 69 chips en de robot kan meer dan 49 verschillende bewegingen uitvoeren.

Je kunt via de app zelfs instellen hoe je hem wilt laten bewegen. Of net zoals bij de stand, verschillende tegelijkertijd laten dansen. Als die op een houder staat, kan die zelfs verschillende bewegingen in de lucht uitvoeren. Sterker nog, hij kan zelfs transformeren, zoals een echte Transformer betaamt.

Maar de robot kan niet alleen bewegen. Hij kan ook praten. Sterker nog, de stem van de Optimus Prime is ingesproken door Peter Cullen, die ook de stem van het figuur in de verschillende films uit de franchise heeft verzorgd.

Je moet nog wel even wachten op de robot, want officieel is die pas in het vierde kwartaal van dit jaar beschikbaar. En goedkoop is die zeker niet, want deze behoort tot de Flagship-series en je betaalt voor dit model 1.119 euro.

Bizarre robot die je als kind al wilde hebben zie je nu op de IFA
Optimus Prime in opgevouwen vorm. (Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

Er is ook nog eens een Grimlock die het bedrijf verkoopt die nog veel groter is. Deze verandert van robotdinosaurus naar Transformer-robot.

Je eigen Toy Story met Buzz Lightyear

Maar Robosen werkt niet alleen samen met Hasbro. Het heeft ook een licentie om verschillende Disney-figuren tot leven te wekken. Op de stand is zoals gezegd Buzz Lightyear te vinden, maar het bedrijf zegt de robot in allerlei versies en gedaantes uit te kunnen brengen. Deze behoren tot de zogenaamde Signature Serie.

Hiermee is nog meer detail uitgegaan naar het uiterlijk, maar heeft het daardoor wel weer net wat minder functies. Hoewel in de stand alleen Buzz Lightyear is te zien, zegt de woordvoerder dat ze eigenlijk alles wel kunnen maken, zolang ze de licentie er maar voor hebben. Zelf hintte hij op de komst van Iron Man.

De Buzz Lightyear van 42 centimeter ziet er in ieder geval zeer schattig uit en heeft een aantal coole bewegingen. Die bewegingen krijgt hij door de 23 kleine motortjes en 50 microchips die in de robot zitten. In totaal heeft deze meer dan 200 bewegingen en geluiden uit de films.

Bizarre robot die je als kind al wilde hebben zie je nu op de IFA
Deze wil je toch? (Afbeelding: Mark Hofman/WANT)

Daarnaast krijg je er ook een aantal bijzondere extra accessoires bij die je kent uit de films, zoals de XL-15 Jetpack en verschillende wapens. Ook is kleine vriend Sox van de partij, waar helaas geen motoren inzitten. Je betaalt voor dit exemplaar 939 euro.

Hebben we in 2023 eigenlijk nog wel televisies nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen