Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Gadgets 8 apr 2021

Boston Dynamics versterkt het Franse leger met viervoetige-terminator

Robots in het leger klinkt als toekomstmuziek. Toch is het dichterbij dan je wellicht denkt. Het Franse leger test Spot van Boston Dynamics.

Boston Dynamics kennen we natuurlijk van hun bijzondere robots. De bekendste die in ontwikkeling is, is de robothond met de naam Spot. Deze kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Eerder zagen we het robotdier al gebruikt worden om corona te voorkomen. Nu test ook het Franse leger Spot, maar wel om een heel andere reden.

Oorlog in de toekomst

De manier van oorlog voeren is door de jaren heen erg veranderd. Waar men vroeger nog zwaarden gebruikte, zijn die al lang vervangen door geweren. Tegenwoordig voeren we oorlogen ook digitaal door middel van virussen en van afstand bestuurbare drones. Wellicht is Steven Spielberg’s Terminator nog geen eens zo’n raar idee over hoe het er in de toekomst uit gaat zien. Boston Dynamics zet de eerste stappen met het Franse leger.

Boston Dynamics’ robothond Spot is een van de robots die zijn getest door het Franse leger tijdens trainingssessies op een militaire school. De Franse strijdmachten onderzoeken wat de toegevoegde waarde is voor robots op het slagveld. Met de oefeningen moeten studenten nadenken hoe ze robots kunnen gebruiken in de toekomst.

Boston Dynamics op het slagveld

De studenten hebben drie aanvallende en verdedigende missies bedacht. Daarin werd de robot van Boston Dynamics vooral gebruikt voor verkenning. Doordat Spot een camera heeft en zich op het ruigste terrein snel kan voortbewegen kan het een handige toevoeging zijn op het slagveld.

Overigens was de robot van Boston Dynamics niet de enige die werd getest tijdens de oefeningen. Zo hadden de studenten ook de beschikking over de OPTIO X20. Een bestuurbare tank met kanon. Een andere gadget is de Barakuda, een drone met platen die dekking moet bieden aan soldaten in beweging.

Toch zijn er ook nog genoeg problemen. De oefeningen met de gadgets gingen langzamer dan zonder. Wel claimt een student dat hij hulp van de robothond van Boston Dynamics in leven is gebleven. In het scenario zonder gadgets ging hij dood. Wel had Spot last van de accu. Zo was die leeg tijdens het midden van een oefening, wat natuurlijk niet handig is.

Robots in het leger

Boston Dynamics wist zelf niet dat de robot ingezet zou worden door het Franse leger. Toch is het niet expliciet tegen om hun uitvinding op het slagveld te gebruiken. Concurrent Ghost Robotics verkoopt al soortgelijke robots aan het Amerikaanse leger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boston Dynamics versterkt het Franse leger met viervoetige-terminator
Sluiten