Het lijkt erop dat X (Twitter) vol staat met geverifieerde terroristen

Apps Jeroen Kraak 15 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

X, het voormalige Twitter, blijkt niet meer slechts een stokje te zijn voor onschuldige blauwe vogeltjes. Het platform lijkt inmiddels eerder een broeinest te zijn voor accounts van terroristen.

Vroeger waren de blauwe vinkjes op het toenmalige Twitter alleen voorbehouden aan bekendheden, maar sinds de komst van Elon Musk kan nu iedereen een vinkje achter zijn naam hebben.

Het is vooral een verdienmodel geworden voor Elon Musk. De controle op X-accounts lijkt namelijk niet zo goed te verlopen. Verschillende terroristen hebben een blauw vinkje weten te bemachtigen.

Van een vinkje op Twitter naar verificatie door X

De non-profitorganisatie Tech Transparency Project (TTP) heeft onderzoek gedaan naar gecertificeerde X-accounts. Daaruit blijkt dat 28 mensen/organisaties gewoon een account hebben kunnen openen op het platform terwijl dat eigenlijk niet mag.

En dat is bovendien tegen de regels van de Amerikaanse overheid. Een bedrijf mag namelijk niets verkopen aan de onderdanen van een land of organisatie waar sancties tegen lopen. Dat lijkt bij Twitter, oftewel X, dus wel het geval te zijn.

Het lijkt erop dat X (Twitter) volstaat met geverifieerde terroristen
Het account van Nasrallah. (Afbeelding: TTP)

TTP heeft alle 28 op een rijtje gezet. Onder deze accounts bevinden zich ook een aantal terroristen. Zo had Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gewoon een blauw vinkje, wat betekent dat zijn ID gewoon werd geverifieerd. Inmiddels lijkt het account, dat door 93.000 mensen werd gevolgd, toch verwijderd te zijn. Ook een aantal andere Hezbollah-accounts staan op de lijst.

Terroristen en gesanctioneerde organisaties op het platform

Maar ook Al-Saadi Qadhafi wist een blauw vinkje te bemachtigen, nadat Twitter X werd. Hij is de zoon van de inmiddels overleden Libische dictator Moammar Qadhafi.

Maar het zijn niet alleen personen op de lijst. Ook verschillende groepen wisten gewoon een blauw vinkje te scoren. Daaronder valt onder meer Ansarallah, oftewel de Houthis uit Jemen. De groep die nu schepen bestookt met raketten in de Rode Zee.

Een andere opvallende naam op de lijst is Press TV. Deze organisatie wist zelfs een gouden vinkje te krijgen op X, wat betekent dat ze daarvoor 1.000 dollar per maand betalen. Press TV is een propagandakanaal van de Iraanse overheid. Het account bestaat nog steeds, alleen lijkt het gouden vinkje nu te zijn verdwenen. Ook een aantal andere Iraanse media wisten een vinkje op X te krijgen.

Het lijkt erop dat X (Twitter) volstaat met geverifieerde terroristen
Press TV op X (Afbeelding: TTP)

Dat deze accounts een blauw of goud vinkje weten te krijgen, betekent dat er iets goed misgaat bij de controle hierop door X, als die controle überhaupt plaatsvindt.

Dit vindt X van alle ophef

Volgens TTP zijn de meeste van deze accounts pas geverifieerd nadat Elon Musk Twitter overnam en het omdoopte tot X. Het platform is om opheldering gevraagd door TTP, maar kreeg nul op het rekest.

Later gaf X op het eigen platform wel een korte verklaring. Het bedrijf beweert een robuuste en veilige aanpak voor de functies te hebben, waarbij het voldoet aan de wettelijke verplichtingen. “Verschillende accounts die in het rapport worden vermeld, worden niet rechtstreeks genoemd op de sanctielijsten, terwijl andere mogelijk zichtbare accountvinkjes hebben zonder diensten te ontvangen waarvoor sancties gelden”, schrijft het bedrijf in de verklaring.

Aangezien X dus eigenlijk zegt niets fout te doen, zijn bij alle genoemde accounts wel ineens een blauw of goud vinkje verdwenen. Waarom zou het voormalige Twitter dat doen als er naar eigen zeggen niets mis mee is?

Als er echter iets duidelijk wordt na dit onderzoek, is het dat je blauwe vinkjes niet zomaar meer moet vertrouwen. Iedereen kan ze kopen (zelfs terroristen) en er is weinig controle op. Het is dus niet meer zoals bij het oude Twitter, waarbij het verificatieproces een stuk lastiger was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen