Na Apple en Samsung heeft Xiaomi nu ook Tesla en Polestar in het vizier

Elektrische auto's Jeroen Kraak 15 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Xiaomi kennen we in Nederland voornamelijk van zijn Android-smartphones, maar het bedrijf is veel groter dan dat. Het bewijs? Deze gloednieuwe elektrische auto.

Xiaomi heeft wereldwijd aardig wat succes, maar zo groot als in China is het nergens. Niet gek, want het richt zich daar ook voornamelijk op bizarre gadgets die je hier alleen terugvindt bij webshops als AliExpress of Temu. Om te bewijzen dat het daar ook nog eens heel goed in is, komt het nu dus met een elektrische auto.

De eerste elektrische auto van Xiaomi

Xiaomi heeft in China een licentie aangevraagd om zijn eerste elektrische auto te kunnen verkopen. Hiervoor werkt de Android-fabrikant samen met de BAIC Group die de vierwieler moet produceren.

Het Android-merk komt met drie verschillende elektrische auto’s: de SU7, de SU7 Pro en SU7 Max. De wagens hebben een paar verschillen. Zo is de topsnelheid van de SU7 210 kilometer per uur, terwijl de Max 265 kilometer per uur kan halen.

De Max heeft beschikt over LiDAR, terwijl de gewone versie dat niet heeft. De goedkope versie krijgt daarnaast een batterij van BYD, terwijl de duurdere van CATL komt. Wat de precieze actieradiussen zijn, is nog niet bekend. Ook weten we helaas nog weinig over de Pro-versie.

Geen Android maar HyperOS

Het bijzondere is dat Xiaomi gebruik gaat maken van HyperOS in de elektrische auto. Het bedrijf gebruikt het besturingssysteem nu nog voor haar smartphones, waarbij het een soort schil is om de Android-software.

Hoeveel de elektrische auto precies moet gaan kosten is nog niet bekend. Wel kunnen we al een eerste indruk van de auto krijgen. Afbeeldingen van de EV zijn al verschenen in de Chinese app Weibo.

Xiaomi bouwt nu elektrische auto in plaats van Android-telefoon
Afbeeldingen die zijn gedeeld op Weibo. (Afbeelding: Weibo)

Het is interessant dat nu ook Xiaomi met een elektrische auto komt. Er zijn inmiddels al flink wat Chinese bedrijven actief op de EV-markt. Zo kunnen we in Nederland onder andere al Polestar, BYD, Nio en Hongqi zien en komt Zeekr in 2024. Het is de vraag of Xiaomi zich op den duur ook aan dat rijtje gaat toevoegen.

Zoals gezegd is echter eerst de Chinese markt aan de beurt. De aanvraag voor toelating moet eerst nog goedgekeurd worden door het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Als alles volgens plan verloopt, komt de auto in februari 2024 dan ook echt op de markt.

De goedkoopste auto’s om te beginnen met elektrisch te rijden

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen