Onbekend verleden: YouTube was ooit een datingsite

Apple rmens 22 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

YouTube is anno 2019 hét platform voor online video, maar de site heeft een verleden dat maar bij weinig mensen bekend is. Het moest een datingsite met een twist worden. Dat was echter weinig succesvol en oprichters Chad Hurley, Steve Chen, en Jawed Karim kozen nadat het dating-avontuur flopte snel een andere insteek.

De wayback machine bevat nog steeds de eerste homepage van YouTube uit 2005. Toen moest je bij het aanmelden nog kiezen uit het klassieke ‘ik ben een man/vrouw en op zoek naar een man/vrouw’. Er kwam de eerste vijf dagen echter niemand op de datingsite af.

YouTube: hoe ‘Broadcast Yourself’ begon

De slagzin van YouTube was lang Broadcast Yourself en dat is geen toeval. Toen het nog een datingsite was, moesten vrijgezellen een korte video van zichzelf uploaden. Daarin vertelden ze wie ze waren en wat ze zochten. “We hadden een manier om makkelijk video te uploaden gemaakt en dachten dat dating een voor de hand liggende toepassing zou zijn”, vertelde oprichter Steve Chen vorig jaar in een interview.

Toen na vijf dagen nog niemand een video had geüpload of profiel aangemaakt had, namen de oprichters de beslissing om het dating-element te laten vervallen. Iedereen kon gemakkelijk een video naar de website uploaden. Dat sloeg wel aan en YouTube werd in 2006 voor het (destijds) astronomisch hoge bedrag van 1,6 miljard dollar aan Google verkocht.

youtube dating 2005
YouTube als dating-site in 2005 – Klik/tap voor groter.

Valentijnsdag

Hoewel het huidige YouTube niets meer met dating te maken heeft (er gebeuren soms hele nare dingen), blijft de site een romantische link hebben. De domeinnaam werd namelijk op 14 februari 2005 geregistreerd. Valentijnsdag dus. Was het altijd al het plan om de datingmarkt te veroveren? Niet echt. “We waren vooral drie jongens die niets te doen hadden en een beetje met computers aan het experimenteren waren. Er zat geen groots plan achter YouTube”, aldus mede-oprichter Chen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen