YouTube is van plan zijn grootste probleem nog groter te maken

Apps Jeroen Kraak 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

We gebruiken allemaal regelmatig YouTube. Of het nu is om een leuke video even te kijken, of op de achtergrond een muziekje aan te zetten. Toch is er een ding aan het platform uitermate frustrerend: de vele reclames. Die frustratie kan nu nog erger worden.

Het is de frustratie van veel internetters: advertenties. Vooral op social media lijkt er geen einde aan te komen. Instagram, Facebook of TikTok, je wordt overal doodgegooid met de aanbevelingen om bepaalde producten te kopen.

Ook bij YouTube lijkt het steeds meer schering en inslag te worden. Waar het eerst bij een korte advertentie bleef, zijn ze nu langer en zie je er soms zelfs meerdere.

Reclame op YouTube

Reclame voorafgaand aan video’s zijn ideaal voor adverteerders. Je skipt ze niet even simpel weg, want dan mis je alle content. Ze leveren dan ook meer op dan gewoon banners. Hoe meer, hoe beter dus voor de verschillende platformen, aangezien ze meer geld binnenkrijgen. YouTube heeft dat trucje maar al te goed door, tenzij je natuurlijk voor Premium gaat, waar je geen advertenties hebt.

YouTube geeft je groot nadeel als je een adblocker gebruikt
Dan toch maar voor Premium gaan? (Afbeelding: YouTube)

Tot nu is twee het maximum aantal advertenties voorafgaand aan een video op YouTube. Dat kan echter nog veel erger. Het videoplatform test op dit moment zelfs hoe het is om nog meer reclames te tonen. Dat kunnen er 5, 8 of zelfs 10, meldt Ghacks.

Dit zijn zogenaamde unskippable advertenties. Deze duren minstens 6 seconden voordat je ze weg kunt drukken. Nu zit je dus maximaal 12 seconden naar een reclame te kijken, maar met 10 kan dit zelfs 60 seconden duren. Dat lijkt weinig, maar dat is natuurlijk behoorlijk veel als een video maar 3 minuten duurt.

Youtube Google
Het videoplatform (Afbeelding: ANP/Rob Engelaar)

Waarom het platform dit doet

Het klinkt akelig, maar YouTube kan dit gewoon maken. Er zijn wel andere videoplatformen, maar YouTube heeft wel echt een monopoly. Je zal niet zo snel op een ander platform naar video’s gaan zoeken.  Meer advertenties is dus meer geld.

Tegelijkertijd hebben de advertenties nog een ander voordeel. Mensen die er last van hebben kunnen zoals gezegd YouTube Premium aanschaffen. Hiermee heb je toegang tot het platform en geen last meer van reclames. Deze dienst kost 11,99 euro per maand. Voordeel is wel dat je video’s offline kunt kijken, én geluid doorgaat als je je scherm uitzet. Toch kun je dat vrij fors noemen als je voor minder toegang hebt tot streamingdiensten als Disney+, HBO Max en Amazon Prime Video.

Toch is er ook nog een andere manier om de advertenties niet meer te zien. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde adblockers te installeren. Deze rekenen ook af met reclames op YouTube.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen