YouTube kent je online geheimen, maar daar is iets aan te doen

Apps Dennis Mons 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is natuurlijk fijn dat YouTube bijhoudt wat jouw favoriete kanalen zijn. Maar soms komt het platform ook met ‘suggesties’ die ronduit irritant zijn. Hoe komt dat? Ze weten alles van jou. Maar zo zet je dat uit. WANT-redacteur Dennis Mons is daar erg blij mee.

Hoe vaak heb ik niet uit interesse een specifieke video over een auto bekeken, om vervolgens om de haverklap content voorgeschoteld te krijgen over wagens die me echt niet boeien? Tergend vaak. Dat komt doordat YouTube mijn voorkeuren bijhoudt en mij rommel voorschotelt waar ik vaak niet op zit te wachten.

YouTube maakt jouw hele ‘startpagina’ schoon

Veel homepages van jouw apps barsten uit hun voegen. Ze staan vol met suggesties en advertenties, en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. YouTube is wat dat betreft niet beter, en ondanks goede bedoelingen (lol, nope) hoopt het je te helpen aan nieuwe content. Maar de chaos werd er ondertussen niet minder om.

Daar komt nu verandering in, zegt het bedrijf. Volgens een aankondiging van Google Video krijgen gebruikers nu (binnenkort voor sommigen van ons) een keuze. Als je jouw kijkgeschiedenis uitzet, krijg je vervolgens alleen de zoekbalk, Shorts, Abonnementen en Bibliotheekfunctie te zien. Wel zo netjes.

Hoewel het even kan duren voordat je van deze functie gebruik kunt maken, is het instellen, of feitelijk uitschakelen ervan, simpel. Daarvoor moet je even deze stappen ondernemen.

  • Ga naar je YouTube-app (of browser-versie) en klik op je profielfoto.
  • Vervolgens selecteer je Je Gegevens in YouTube.
  • Daarna scroll je naar beneden naar YouTube-kijkgeschiedenis en zet je dat uit (als die optie inmiddels mogelijk is op jouw telefoon of browser).
  • Je krijgt dan een pop-up die je waarschuwt dat meer gepersonaliseerde functies dan worden beperkt of uitgeschakeld (maar dat is het punt).
youtube-rommel
(Afbeelding: Unsplash/CardMapr.nl)

Data uit het verleden wordt overigens niet gewist. Maar de zoekgeschiedenis wordt wel stopgezet in alle apps, sites en apparaten waar je YouTube gebruikt.

Alles mag ook prima de vuilnisbak in

Mocht je rigoureus alles willen verwijderen, dan kan dat natuurlijk ook. Met deze simpele stappen is dat zo opgelost.

  • Ga wederom in de app of browser naar jouw profiel.
  • Kies opnieuw voor Je Gegevens.
  • Scroll naar beneden tot je bij YouTube-kijkgeschiedenis komt.
  • Kies  Geschiedenis beheren  en daar kun je alles verwijderen of de optie kiezen dat alles wordt verwijderd als je klaar bent.

Toch wel handig als je betrapt wordt op het feit dat het algoritme steeds BTS-video’s blijft uitserveren, terwijl je niet eens geabonneerd bent, maar slechts tien keer op een dag op een BTS-video hebt geklikt. Zeg maar… als voorbeeld.

Spotify gaat YouTube achterna en wordt nog duurder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen