YouTube verbergt 4K-video bewust voor Apple-apparaten

Apple rmens 11 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Je hebt het vast al eens gemerkt. In Safari op de Mac kun je geen 4K-video op YouTube bekijken en de nieuwe Apple TV toont video’s van Google’s videosite in maximaal 1080p. Het lijkt een technische beperking, maar wij hebben ontdekt dat dit niet het geval is.

Wat is er aan de hand? Google en Apple zijn verwikkeld in een codec-oorlog. Google gebruikt het liefst zijn eigen VP9-codec voor 4K-video. Apple ondersteunt dit niet en gebruikt uitsluitend H.264 of H.265 (HEVC).

Geen geschikte codec

Aanvankelijk werd gedacht dat YouTube geen 4K-video meer in het H.264-formaat opslaat en voor 4K-video volledig naar de VP9-codec was geswitcht. Google heeft geen ambitie om H.265 (HEVC) te ondersteunen en daarom zou er simpelweg geen 4K-bestand bestaan dat Apple-apparaten kunnen afspelen.

Dezelfde video in Safari (links) en Chrome (rechts). Alleen Chrome kan 4K-video op YouTube afspelen.

Geschikte 4K-video bewust verborgen

Niets is minder waar. YouTube biedt van alle 4K-video’s wel degelijk een H.264-bestand in Ultra HD (4K) aan. De bestanden zijn gewoon toegankelijk via de YouTube-servers en Apple-apparaten zouden dit zonder problemen kunnen afspelen, maar de videosite van Google verbergt deze bestanden bewust voor Apple.

Het bestaan van 4K-bestanden die compatibel zijn met Apple-apparaten is eenvoudig te verifiëren met een tool genaamd YouTube-DL. Hiermee kun je zien welke versies van een video op de servers van YouTube staan. Wij hebben tientallen video’s -zowel nieuwe uploads als ouder materiaal- gecheckt en van alle video’s is een 4K-verise met H.264 encoding aanwezig. Precies wat Safari en de Apple TV af kunnen spelen.

Klik/tap voor groter.

Gebruiker is de dupe

Apple-gebruikers zijn dus niet om technische, maar om politieke redenen verstoken van 4K-video. Google wil zijn VP9-codec als standaard voor 4K opleggen, terwijl Apple in iOS 11, tvOS 11 en macOS High Sierra HEVC (H.265) gebruikt. Het is nu de vraag wie eerder zwicht. Google kan niet zonder Apple en vooral niet zonder iOS-gebruikers, maar Apple ook niet zonder een YouTube-app op de Apple TV. Eén ding is zeker: de gebruiker is de dupe van deze codec-oorlog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen