De nieuwe Android-feature waardoor je belkwaliteit omhoog schiet

Tech Dennis Mons 12 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Met een nieuwe functie voor Android wordt je telefoongesprek een stuk helderder. Maar wat is het en hoe zet je het aan? WANT-redacteur Dennis Mons vertelt je er alles over!

Geloof het of niet, in deze tijden van ‘ik app je wel even, ooit, een keer’ zijn er nog daadwerkelijk personen die een telefoon als een telefoon gebruiken. Het is immers de snelste manier om iets te weten te komen, of de stem van een vriend, vriendin of een andere geliefde even te horen.

Android klinkt nu kraakhelder

Dankzij de laatste update van Android 13 Quarterly Platform Release (QPR1 Beta), wordt je achtergrondgeluid automatisch gefilterd. De nieuwe feature heet Clear Calling; het werkt, zover bekend dankzij blogger Michael Rahman, op vrijwel alle netwerken.

Rahman heeft de instelling al handmatig gevonden in de instellingen van zijn Android-telefoon. Daarbij valt op dat de feature alleen werkt via een telefoontje via een telecomaanbieder. Zijn toestel gaf een bericht dat het niet beschikbaar is voor belletjes via Wi-Fi (wat veel mensen ook doen met bijvoorbeeld Whatsapp).

Het is dus ook afwachten of de feature eventueel beschikbaar wordt voor telefoneren via Whatsapp of zelfs Facebook Messenger, maar als het slechts een software-update is in Android, is dat zeker niet uitgesloten.

Net als Google Meet

De nieuwe functie doet ons sterk denken aan een update die Google Meet kreeg. Hiermee werden geluiden als typen, een deur sluiten, echo, of zelfs klussers in de buurt onderdrukt.

Clear Calling is dus na de update uit te proberen, maar daar is wel enige kennis van ADB voor nodig (Android Debug Bridge). ADB zorgt ervoor dat je met enig gemak (en kennis) apps kunt installeren en debuggen, én geeft je toegang tot een Unix-schil waardoor je command lines kunt gebruiken voor toegang tot verborgen functies.

Android snelmenu
Diep in je Android-toestel duiken (Afbeelding: Unsplash)

Super stil?

De vraag is nu of de feature voor iedereen uitgerold wordt. Daarnaast is er nog een ander mysterie: hoe goed werkt dit in combinatie met een koptelefoon die sowieso al noise-cancelling heeft. Als deze twee hand in hand gaan, kan dit nog wel eens een revolutionaire stap zijn als het gaat om de kwaliteit van telefoneren.

We gaan ongetwijfeld met ADB uit de Android SDK Platforms-Tools Package aan de slag om eens te zien hoe goed Clear Calling werkt. Want als we iets leuk vinden is het uitvogelen welke features op een Android-telefoon niet meteen te vinden zijn.

Wanneer de Clear Calling-feature voor het grote publiek uitkomt, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen