Sneeuw en ziekte: hoe onze neus ons in de steek laat tijdens de wintermaanden

Wetenschap Chad Grijphart 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer het weer kouder wordt en de dagen korter, beginnen veel mensen zich ziek te voelen. Hoesten, verkoudheid en griep zijn symptomen die vaak voorkomen tijdens de wintermaanden. Waarom gebeurt dit eigenlijk?

Volgens recent onderzoek, ligt de oorzaak in onze neus. WANT-redacteur Chad Grijphart vertelt je er alles over.

Ziek in de winter dankzij je neus

Ons immuunsysteem is afhankelijk van onze neus om ons te beschermen tegen virussen en bacteriën. Onze neusholtes bevatten immuuncellen die deze indringers herkennen en aanvallen voordat ze ons lichaam binnenkomen.

Echter, wanneer de lucht droog en koud is, zoals tijdens de wintermaanden, vermindert de vochtigheid van onze neusholtes. Dit maakt onze neus minder effectief in het herkennen van indringers en kan leiden tot een verhoogd risico op ziekte.

wintersport
Lekker wintersporten (Afbeelding: Unsplash)

Het koude weer kan ook leiden tot neusverstopping, waardoor het moeilijker wordt om te ademen en de luchtwegen te reinigen. Dit kan bijdragen aan de groei van bacteriën en virussen in de neusholtes, waardoor we meer vatbaar zijn voor ziekte.

Bovendien, in de wintermaanden blijven we vaak binnen, waardoor we in close contact komen met anderen die ziek kunnen zijn. Dit kan ook het risico op besmetting verhogen.

Voorkomen belangrijker dan genezen

Gelukkig zijn er manieren om het risico op ziekte te verminderen tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de lucht in huis vochtig te houden door middel van een luchtbevochtiger of door kleding te drogen binnenshuis. Het gebruik van een neusdouche kan ook helpen bij het verwijderen van bacteriën en virussen uit de neusholtes.

Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, inclusief voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige oefening. En natuurlijk, het wordt aangeraden om jezelf te vaccineren tegen influenza.

In het kort, de wintermaanden kunnen leiden tot een verhoogd risico op ziekte, maar door onze neus in goede conditie te houden en goed voor onszelf te zorgen, kunnen we dit risico verminderen.

Perfectionisme groot gevaar voor je mentale gezondheid, maar waarom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen