Star Wars is een icoon, maar hoeveel geld verdient de originele cast ermee?

Films & Series Lucas van de Wetering 31 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

Star Wars is een van de grootste franchises ooit, en dit is hoeveel de originele cast betaald heeft gekregen om in de films te spelen.

Star Wars is een van de allerbekendste en grootste franchises in de hele wereld. De eerste film kwam ondertussen al bijna 50 jaar geleden uit, in 1977. Sindsdien zijn er nog vele films en series bijgekomen met ook ontzettend veel nieuwe karakters.

Al deze karakters moeten natuurlijk ook door acteurs gespeeld worden. Hierbij zijn sommige rollen natuurlijk groter dan andere, en verdient de ene acteur ook wat meer dan de ander. En dit is hoeveel acteurs van Star Wars verdiend hebben met de franchise.

Mark Hamill

Star Wars was natuurlijk nooit geweest wat het nu is zonder het hoofdkarakter van de eerste trilogie; Luke Skywalker. Het personage werd gespeeld door Mark Hamill, ook wel bekend als de stem van Joker in meerdere Batman animaties.

Mark Hamill kreeg het hoogste salaris in A New Hope. Hij verdiende hij 650.000 dollar, maar hierboven op kreeg hij ook nog 0,25% van alle opbrengsten. Verder kreeg hij ook nog een miljoen dollar voor The Empire Stikes back en 2,5 miljoen dollar voor Return of the Jedi. In 2017 kwam hij nog een terug naar de rol in The Last Jedi, waarmee hij naar verwachting 10 miljoen dollar verdiende.

Star Wars is een icoon, maar hoeveel geld verdient de originele cast ermee?
(Afbeelding: 20th Century Fox)

Dit betekent dat Mark Hamill meer dan 14 miljoen dollar verdiende met Star Wars, plus het enorme bedrag wat hij kreeg door de 0,25% deal. Dat is zeker een mooi zakcentje.

Harrison Ford

Harrison Ford speelde ook een mega belangrijk karakter in de originele trilogie van Star Wars. Hij was de smokkelaar en piloot genaamd Han Solo, maar je kan de acteur ook kennen van zijn rol als de ontdekkingsreiziger Indiana Jones.

Al had Mark Hamill het hoogste salaris van de eerste film, Harrison Ford heeft het meeste verdiend aan de originele trilogie. Met A New Hope verdiende hij slechts 10.000 dollar, met The Empire Strikes Back 100.000 dollar en met Return of the Jedi 500.000 dollar. Maar Harrison Ford heeft een paar mooie deals gesloten waardoor hij extreem veel heeft bijverdiend. Zo kwam Harrison Ford in 2015 nog eens terug naar zijn rol in The Force Awakens, hieraan verdiende hij 25 miljoen dollar extra.

Star Wars is een icoon, maar hoeveel geld verdient de originele cast ermee?
(Afbeelding: 20th Century Fox)

Het is onzeker hoeveel Harrison Ford precies verdiend heeft met Star Wars, maar het is in ieder geval meer dan Mark Hamill in de originele trilogie, plus 25 miljoen van The Force Awakens en een onbekend klein bedrag voor The Rise of Skywalker.

Carrie Fisher

Ook het andere kind van Anakin en Padme speelde een dondersbelangrijke rol in de originele Star Wars-trilogie. Princess Leia Organa werd gespeeld door Carrie Fisher. Je kan Carrie Fisher ook kennen van 30 Rock of Catastrophe.

Het is niet bekend wat Carrie Fisher precies heeft verdiend met Star Wars, want dat heeft ze nooit gedeeld. Wel weten we dat ze in ieder geval niks heeft verdiend met merchandising deals. Ze heeft verteld dat ze gecast werd toen ze 19 jaar was en toentertijd haar uiterlijk voor gratis heeft weggegeven. Wel kreeg ze, net als Mark Hamill, 0,25% van de opbrengsten van de originele trilogie.

Star Wars is een icoon, maar hoeveel geld verdient de originele cast ermee?
(Afbeelding: Lucasfilms)

Alec Guinness

Al kreeg het karakter van Obi-Wan Kenobi pas echt zijn shine in de prequels van Star Wars, was het karakter ook van veel waarde in Episode I: A New Hope. Obi-Wan Kenobi werd hier gespeeld door Alec Guinness, een bekende Britse acteur.

Alec Guinness heeft een van de beste deals in heel Star Wars gemaakt. Hij kreeg namelijk 2,25% van alle opbrengsten uit Star Wars. Hierdoor had de Britse acteur in 2000 al meer dan 85 miljoen aan de franchise verdiend. Terwijl hij maar in een paar films heeft gespeeld.

Star Wars is een icoon, maar hoeveel geld verdient de originele cast ermee?
(Afbeelding: Disney/Lucasfilm)

Alec Guinness is helaas overleden in 2000, dus hij heeft in totaal 85 miljoen dollar verdiend aan de Star Wars-franchise. Dit is meer dan al zijn andere veertig films samen.

James Earl Jones en Dave Prowse

Star Wars was natuurlijk niks geweest zonder de iconische schurk Darth Vader, oftewel de vader van Luke en Leia. Het iconische karakter is in de originele trilogie gespeeld door twee mensen. James Earl Jones was de stemacteur en Dave Prowse het lichaam van the Dark Lord of the Sith.

Toch hebben de twee in totaal niet veel geld verdiend. James Earl Jones verdiende in de eerste film maar 7.000 dollar, omdat ze dachten dat de film zou floppen. Het is onbekend wat de acteur voor de andere films heeft gekregen.

Star Wars is een icoon, maar hoeveel geld verdient de originele cast ermee?
(Afbeelding: 20th Century Fox)

Maar Dave Prowse had het pas echt slecht, hij heeft helemaal niks gekregen voor alle drie de originele films. Dit had er mee te maken dat zijn stem niet gebruikt werd en hij in een pak zat. Die arme man heeft niks verdiend aan zijn rol in een van de grootste franchises ooit.

Peter Mayhew

Het originele heldenteam is natuurlijk niet compleet zonder de iconische wookie genaamd Chewbacca. Het karakter werd gespeeld door Engelse acteur Peter Mayhew. Naast Star Wars heeft Mayhew niet heel veel gedaan.

Zijn acteercarrière was dan ook niet echt een gigantisch succes. Hij heeft voor de eerste film slechts 5.400 dollar gekregen, en voor de latere films kreeg hij ook niet heel veel meer. Het ging zo slecht dat de acteur op zijn 33ste weer thuis moest wonen doordat hij geen geld meer had.

Star Wars is een icoon, maar hoeveel geld verdient de originele cast ermee?
(Afbeelding: Lucasfilms)

Over het algemeen heeft de geliefde pluizenbal niet heel veel meer dan tienduizenden dollars verdiend met Star Wars. Ook heeft de acteur ook niet echt meer geacteerd na de franchise.

Anthony Daniels en Kenny Baker

Anthony Daniels en Kenny Baker speelde het iconische robot-duo C3PO en R2D2. Al waren de twee robots mega goed bevriend, de band tussen de acteurs was wat minder goed. Ze hadden vaak ruzie op de set.

Anthony Daniels heeft C3PO gespeeld in elke Star Wars-film. Hij kreeg voor de eerste film ongeveer 180.000 dollar, en dit is nooit veranderd. Hij heeft voor iedere Star Wars-film ongeveer dezelfde loon gekregen. Hierdoor heeft hij meer dan anderhalf miljoen dollar verdiend met Star Wars.

Star Wars is een icoon, maar hoeveel geld verdient de originele cast ermee?
(Afbeelding: Lucasfilms)

Kenny Baker speelde R2D2 tot dat hij overleed in 2016. De acteur kreeg iets meer dan 7.000 dollar voor de eerste film, maar dit veranderde later gelukkig wel. Hij heeft honderdduizenden dollars verdiend in latere films. Hierdoor kunnen zijn verdiensten aan Star Wars erg verschillen.

Er is een duidelijk gat te zien tussen wat acteurs betaald kregen in de films. Ook is het duidelijk te zien dat niet veel mensen verwachtte dat Star Wars zo een enorm succes zou zijn. Als ze dit eerder hadden geweten, hadden ze veel meer geld gevraagd.

Is TikTok het nieuwe gevaar voor Netflix en HBO Max?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen