Deze zombieklassieker krijgt eindelijk een vervolg

Films & Series Rik Claessen 18 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De zombieklassieker 28 Days Later blies het genre een nieuw leven in. Nu, meer dan 20 jaar na het verschijnen van de eerste film is er een nieuwe trilogie in aantocht.

Een piepjonge Cillian Murphy loopt in zijn ziekenhuiskloffie door een verlaten London. Er is helemaal niemand op straat. Zelfs op de wereldberoemde brug bij de Big Ben is geen hond te bekennen. De oorzaak? Een wereldwijde zombie-epidemie.

Hierboven staat misschien wel de bekendste scene uit de hitfilm 28 Days Later beschreven. Deze film uit 2002 bleek niet alleen een regelrecht succes, het was ook dé film die nodig bleek om een het uitstervende genre van de zombiefilm opnieuw tot leven te wekken. Het regisseur en schrijversduo dat ons 28 Days Later bracht, Danny Boyle en Alex Garland, laten ons nu weten dat er een vervolg in de maak is.

28 Days Later was raket naar de top

28 Days Later rees vrij snel na het verschenen naar absolute cultstatus. Een toen nog vrij onbekende acteur, de enige echte Cillian Murphy, steeg samen met de film naar de Hollywood top. Maar nog meer dan dat: 28 Days Later was de frisse wind die het zombiegenre nodig had. Het was voor het eerst weer een originele, écht spannende film waar een wereldwijde zombie-epidemie centraal stond.

Niet alleen Cillian Murphy kon de zombiefilm als springplank voor zijn carrière gebruiken. Regisseur Danny Boyle wist ook veel vertrouwen te winnen, waarmee hij ons later films als Slumdog Millionaire en 127 Hours bracht.

Maar liefst drie nieuwe films

Een vervolg op de hitfilm lag voor de hand en in 2007 verscheen 28 Years Later. De film was vermakelijk maar werd net iets minder goed ontvangen dan het origineel.

Maar nu zijn Boyle en Garland terug en ze zijn ontzettend zelfverzekerd. In plaats van één nieuwe sequelfilm te maken, willen ze een compleet nieuwe trilogie maken die aansluit op 28 Days Later. Boyle heeft bevestigd het eerste deel te regisseren. Garland gaat alle drie de delen schrijven.

Het budget per film wordt nu op een waarde van maar liefst 75 miljoen dollar geschat. Boyle en Garland gaan hun plannen komende week aanbieden aan verschillende studio’s, streamingsdiensten en andere potentiële kopers.

Rauwe rampenfilms in een ondood jasje

Als de nieuwe trilogie ook maar een beetje lijkt op 28 Days Later, dan hebben we een paar hele gave films om naar uit te kijken. Wie weet zien we zelfs Cillian Murphy terug, als de beste man geen sterallures heeft gekregen. Datzelfde hopen we trouwens ook voor de nieuwe films van Boyle en Garland.

28 days later heeft een rauwe uitstraling
(Afbeelding: Fox Searchlight)

Een van de dingen die 28 Days Later zo top maakte is dat de film niet pretentieus overkwam. Het was niet de eerste zombiefilm ooit gemaakt en dat probeerde het ook niet te zijn. Het gaf ons een rauwe, realistische weergave van een zombie-apocalypse. Dat betekent niet dat de film zijn zombies niet naar een nieuw niveau bracht.

28 Days Later zat namelijk vol met retesnelle zombies. Geen trage, hersenknagende debielen, maar pijlsnelle topjagers. De film krijgt zo een mindere focus op actie, maar op horror. Een hele meute aan stilstaande lijken overhoop schieten kan iedereen, maar probeer maar eens een sprintwedstrijdje te winnen tegen iets dat niet moe wordt.

Ook in de cinematografie was 28 Days Later niets nieuws. Maar wat het deed, deed het goed. Het bracht ons mooie shots met een grijze, korrelige filter eroverheen. Dat accentueerde de vervallen staat van de wereld waarin het verhaal zich afspeelde.

We hopen dat de nieuwe zombietrilogie van Boyle en Garland het niet te hoog in zijn bol krijgt, maar net als het origineel een gave, rauwe zombiefilm wordt.

Iedere zombiefilm- of serie pakt zijn eigen zombies anders aan. Deze zombieherten zijn ook een gevaarte waar je niet mee moet sollen:

The Walking Dead: hoe groot gevaar zijn de zogeheten zombie-herten?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen