The Walking Dead: hoe groot gevaar zijn de zogeheten zombie-herten?

Wetenschap Sam Dille 14 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Een zombie apocalyps komt tot nu toe alleen voor in films en series als The Walking Dead. Maar kan de vrees van de levende doden ook realiteit worden? Wetenschappers maken zich namelijk zorgen dat een ziekte, die van herten zombies lijkt te maken, ook mensen zal kunnen infecteren.

De Chronic Wasting Disease (CWD) is een ziekte die veroorzaakt wordt door bepaalde proteĂŻnen in het brein en al sinds de jaren ‘50 herten infecteert. Omdat de getroffen dieren veel gewicht verliezen, problemen krijgen met wandelen en coördinatie, beginnen te staren en agressief worden, beginnen ze op zombies te lijken.

Dieren die ziek zijn worden daarom vaak ‘zombie herten’ genoemd. De ziekte valt te vergelijken met de gekke koeienziekte. Al jaren lopen wetenschappers met de vraag of deze ziekte ook de mensheid kan bereiken. Het antwoord is niet zo makkelijk als je denkt.

Canadese studie naar zombie herten

Een recent onderzoek uit Canada suggereert dat CWD verspreid kan worden op verschillende soorten. Tijdens deze studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Calgary, gebruikten onderzoekers geen mensen, maar ‘gehumaniseerde muizen’. Nadat de muizen een injectie CWD-prionen hadden gekregen vertoonden ze daadwerkelijk tekenen van de zombie-ziekte.

Die bevindingen zorgden voor een noodsignaal en werden gezien als hét bewijs dat CWD mensen zou kunnen infecteren; bijvoorbeeld na het eten van een geïnfecteerd hert. Een belangrijke bevinding is het zeker, want ondanks jarenlange studie is hier nog nooit eerder bewijs op gevonden.

Waarom dit onderzoek waarschijnlijk niet betrouwbaar is

Niet zo snel, zegt dr. Brent Race, stafwetenschapper bij de National Institutes of Health Rocky Mountain Laboratories in Hamilton. Race zegt dat de Canadese studie mogelijk niet de standaard criteria heeft gevolgd die horen bij het stellen van een diagnose. Daarom zijn de conclusies van dit onderzoek een tikkeltje verdacht.

“Ikzelf en andere prion-onderzoekers maken zich grote zorgen over die studie”, zei Race deze week. De grootste fout, volgens Race, is dat onderzoekers geen overtuigend bewijs hebben geleverd. Het is namelijk niet honderd procent zeker dat de muizen die zich ziek gedroegen ook daadwerkelijk de zombie-ziekte hadden.

Viral medicijn tegen Brain Freeze: Neuroloog legt uit of hij echt werkt

Race legt uit dat de Canadese onderzoekers de infectie niet hebben bevestigd met behulp van een standaard CWD-test. Volgens de wetenschapper kunnen alleen die tests een harde conclusie geven. “Als we dit soort gegevens in ons laboratorium zouden waarnemen, zouden we ongetwijfeld heel sceptisch zijn”, zegt Race.

Met andere woorden, Race is van mening dat om de overdracht van de zombie-ziekte te bewijzen, proefpersonen klinische symptomen moeten vertonen en ook positief moeten testen door middel van standaard CWD-tests. De Canadese studie kon dit laatste niet aantonen. Conclusie: de resultaten van het onderzoek zijn waarschijnlijk overdreven.

CWD overdraagbaar op mensen?

Betekent dit dat de uitkomst van het onderzoek onjuist is? Als je het aan Race vraag niet.

“Ik ben ervan overtuigd dat CWD op een laag niveau op mensen kan overgaan”, zegt Race, die de overdracht van de zombie-ziekte de afgelopen 16 jaar heeft bestudeerd en tientallen onderzoeken en artikelen in wetenschappelijke tijdschriften heeft beoordeeld. “Maar de Canadese studie is geen onbetwist bewijs van CWD-overdracht naar mensen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen