Grimmige zombie-bacterie is de toekomstige batterij voor je smartwatch

Wetenschap Sam Dille 3 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Stel je voor: het is een warme zomerdag en je laat de hond lekker uit. Onderweg luister je naar je favoriete muziek als het noodlot toeslaat: de batterij van je smartwatch begeeft het bijna! Gelukkig heb jij handige microbiële batterijen die je op je zweterige arm kunt plakken. Als kleine zombies drinken de bacteriën je zweet en zetten het om in elektrische energie. Binnen no-time tikt je batterij de honderd procent aan.

Laat het duidelijk zijn, bovenstaand scenario is volledig verzonnen. Toch is het een stuk aannemelijker dan je misschien denkt. Volgens een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, zouden batterijen gemaakt van bacteriën heel goed de toekomst van elektriciteit kunnen zijn.

Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts Amherst hebben een biofilm ontworpen met een speciaal type bacterie genaamd Geobacter sulfurreducens. Die zijn in staat om vloeistoffen om te zetten in elektrische energie. In de toekomst zou je dus zomaar je smartwatch kunnen opladen met je eigen zweet.

Een bacterie als batterij voor je smartwatch

Het gebruik van bacteriën als batterij voor je smartwatch lijkt misschien vergezocht, maar het is niet ongekend. Sinds het begin van het opwekken van groene energie, weten wetenschappers al van de belangrijke rol van bacteriën af. De elektroactieve bacteriën produceren van nature elektriciteit tijdens de voeding.

Ze doen dit door elektronen om te zetten in ijzeroxide. Tijdens dit proces doen deze bacteriën iets heel opvallends. Ze ontwikkelen namelijk speciale nanodraden, die elektriciteit kunnen sturen naar verschillende bronnen.

Batterij van bacteriën
De bizarre batterij. (Afbeelding: Liu et al)

De batterij moet nader onderzocht worden

In de afgelopen tien jaar is er al veel gekeken naar hoe de bacteriën het best ingezet kunnen worden. Er is alleen een belangrijk pijnpunt. De bacteriën maken alleen elektriciteit aan als ze in leven blijven. Dit betekent dat de bacterie in een batterij ook moet blijven leven. Hoe dit uiteindelijk gaat werken, moet nog nader onderzocht worden.

Bovendien is de biofilm nog niet krachtig genoeg om een mobiele telefoon of smartwatch op te laden. Het is dus niet waarschijnlijk dat het scenario van de warme zomerdag met zombiebacteriën op korte termijn uitkomt. Het UMass Amherst-team hoopt deze problemen snel op te lossen en met een beter prototype te komen.

Smartwatch kopen? Zo vind je altijd en overal de juiste voor jou

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen