De nasty reden waarom je rode ogen in het zwembad krijgt

Uncategorized Stefan Keerssemeeckers 26 mei 2017
Leestijd: 1 minuut

Soms gaan je ogen ontzettend snel prikken tijdens het zwemmen. Dan kom je met rode ogen thuis vanaf het zwembad. Komt gewoon door het chloor, dachten we. Dat is echter niet helemaal waar…

Rode ogen na zwemmen in zwembad

Tegenwoordig komen we niet vaak meer in het zwembad, maar vroeger waren we er niet weg te sláán! Zwemles voor je diploma’s, kinderfeestjes in het tropisch zwemparadijs; we waren er gek op! Als we er aan terugdenken, dan herinneren we ons dat je ogen soms snel gingen prikken en andere keren helemaal niet. Hoe zit dat?

Vroeger hoorden we dan steevast: ‘Ja, er zit vast veel chloor in het water.’ Klonk logisch, maar de waarheid is zo veel erger! De typische chloorgeur ontstaat namelijk pas als de chloordeeltjes zich verbinden met afvalstoffen in het water. Dit gebonden chloor irriteert je ogen en slijmvliezen, waardoor je soms ook lastig kunt ademhalen.

Kort gezegd: als je na een duik meteen rode ogen hebt, dan zit er veel pis en zweet in het water. Hoe minder chloor je ruikt hoe beter! Ja, zo ga je toch wat anders naar die vrolijke zwembadfoto’s kijken…

‘Er zit veel chloor in het water’, klopt dus niet helemaal. Er zit veel gebonden chloor in het water is eigenlijk juist; en dat betekent helaas een vies zwembad… De urine is gelukkig wel onschadelijk gemaakt, maar fris is toch anders!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen