16-jarig meisje heeft nu al een miljoenenbedrijf in AI

Tech Jeroen Kraak 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel jongeren weten op de middelbare school niet wat ze in de toekomst willen doen. Toen ik zelf een puber was, was ik met heel andere zaken bezig dan Pranjali Awasthi. Ze is nog maar zestien jaar, maar heeft nu al een bedrijf dat miljoenen waard is. Dat heeft alles te maken met AI.

Grote tech-bedrijven zijn vaak ontstaan door ambitieuze studenten op jonge leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan Google of Facebook. Toch kan het nog veel jonger. De 16-jarige Pranjali Awasthi heeft een AI-bedrijf dat nu al miljoenen waard is en vertelt erover aan Business Insider.

@wantnl

De nieuwe Playstation 5 is hier 🔥🔥🔥 #playstation #playstation5 #playstation5slim #games #gaming

♬ original sound – WANT

Pranjali Aswasthi was al vroeg bezig met AI

Echt van een vreemde heeft Awasthi het niet, want haar vader is een engineer die zich inzet voor computeronderwijs. Toen ze 11 jaar was, verhuisde ze van India naar Florida waar zij die lessen kon gaan doen. Sterker nog, op 13-jarige leeftijd liep ze al stage bij onderzoeklabs van de Florida Internal University, waar ze in aanraking kwam met AI.

Naast haar middelbare school zat ze 20 uur per week in laboratoria, waar ze meewerkte aan machine learning-projecten. Ze deed zoekopdrachten, verzamelde gegevens en maakte literatuuroverzichten. Toen rond die tijd OpenAI de ChatGPT 3-beta uitbracht, ging ze daarmee aan de slag voor haar taken. Om nog beter resultaten in zoekmachines te verzamelen, kwam ze op het idee van DelvAI, een speciaal AI-bedrijf dat dat voor elkaar moet krijgen.

In 2021 op de Miami Hack Week ontmoette ze partners van het investeringsfonds Backend Capital, die DelvAI wel zagen zitten. Ze deed mee aan een startup accelerator van het investeringsfonds en zo groeide ze door.

Van 450.000 dollar naar 12 miljoen dollar

Later dat jaar mocht ze meedoen aan een demodag en daar wist ze 450.000 dollar aan kapitaal binnen te halen voor het AI-bedrijf en daarmee kon ze ook haar eerste engineer aannemen.

An absolutely awesome experience, thank you @FutureForumFdn and the EA Community for providing solid avenues for young people to build the future @samalt @juliabossmann pic.twitter.com/fG11FI7Xnc
— Pranjali Awasthi (@raidingAI) August 31, 2022

Ondanks deze avonturen lukte het Aswasthi om in juni van dit jaar haar middelbare school af te ronden. Studeren gaat ze niet meer doen, omdat ze haar aandacht vol op haar AI-bedrijf wil leggen. Inmiddels bestaat haar bedrijf dan ook uit meer mensen en wordt de waarde geschat op zo’n 12 miljoen dollar.

Nu wil ze vooral haar product verbeteren, aangezien de markt snel aan het groeien is en allerlei AI-bedrijven als paddenstoelen uit de grond schieten.

Natuurlijk is Aswasthi een uitzondering. Niet iedereen is al op z’n dertiende bezig met zulke grote projecten en al helemaal niet met AI. Toch is het zeker bewonderenswaardig dat ze dit al op jonge leeftijd voor elkaar heeft gekregen.

ChatGPT op Android en iPhone draait perfect via deze app

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen