Miljarden dollars verhuizen van Google naar Apple, maar waarom?

Tech Jeroen Kraak 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Google en Apple lijken grote concurrenten met Android en de iPhone, maar niets is minder waar. Sterker nog, de twee hebben deal waarbij Google goed is voor 14 tot 16 procent van Apple’s winst.

Op dit moment doet de Amerikaanse justitie onderzoek of Google een monopoliepositie bezit. Daarbij is ook een deal tussen Google en Apple naar voren gekomen. Het bedrijf betaalt de iPhone-maker om de standaard zoekmachine te zijn op apparaten zoals de iPhone en iPad. Nu lijkt ook duidelijk hoeveel ze precies betalen.

@wantnl

De nieuwe Playstation 5 is hier 🔥🔥🔥 #playstation #playstation5 #playstation5slim #games #gaming

♬ original sound – WANT

Apple verdient flink veel geld aan Google

Als je je iPhone instelt, is Google je standaard zoekmachine. Dit kun je echter manueel veranderen, maar veel mensen doen dit niet, wat dus ideaal voor Google is. Zo kan het meer advertentiegelden binnenhalen.

Zakensite The Register heeft een rapport van het analistenbedrijf Bernstein in handen gekregen waaruit blijkt dat Google Apple flink betaalt om de standaard zoekmachine te zijn. Volgens Bernstein is dat tussen de 18 en 20 miljard dollar per jaar. Een flink bedrag dus.

Niet alleen dat bedrag is groot. Het vormt een flink deel van de winst van Apple, zo’n 14 tot 16 procent. Apple krijgt namelijk 22 procent van de totale advertentie-inkomsten die Google uit de Apple-producten haalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de advertenties die worden getoond als je een zoekopdracht doet.

In totaal hengelde Google in 2022 222,57 miljard dollar aan advertentie-inkomsten binnen. Volgens Bernstein is 40 procent daarvan ongeveer afkomstig van Apple. Als je daar dan weer 22 procent van neemt, kom je op ongeveer 19,5 miljard euro.

Google
Google (Afbeelding: Unsplash / Kai Wenzel)

Komt daar een einde aan?

Dat is overigens een flink hoger bedrag dan dat het Amerikaanse ministerie van Justitie denkt. Dat komt uit op zo’n 10 miljard dollar. Nog steeds een flink bedrag, dus.

Toch kan er aan de riante deal een einde komen als de rechtbank Google in het ongelijk stelt. Mogelijk dwingt de Amerikaanse overheid Google en Apple dan met die deal te stoppen.

Apple staat niet voor de rechter en kan dan zelf kiezen hoe het verder wil gaan. Het bedrijf kan natuurlijk een andere partner zoeken, maar het is ook mogelijk dat het bedrijf gewoon een lijst met opties laat zien waaruit je kunt kiezen. Ook kan het bedrijf wellicht een eigen zoekmachine beginnen. Hier gingen eerder al geruchten over.

Apple TV+ tilt Breaking Bad naar de ruimte met gloednieuwe serie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen