Moet je in 2023 een 8K televisie kopen of is 4K genoeg?

Televisies Jeroen Kraak 20 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

OLED, QLED, 4K, 8K. We snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet qua termen die langskomen als je een nieuwe televisie wil kopen. Maar wat is die 8K televisie precies en wat heb je eraan?

Bij een televisie wil je het liefst zo veel mogelijk pixels. Die pixels zijn individuele punten in je scherm die een bepaalde kleur afgeven en samen een beeld vormen. Hoe meer pixels, hoe scherper de film of serie. 8K heeft tot nu toe de meeste, maar is het het waard om daar veel geld aan te besteden?

Wat doen 4K en 8K televisies precies?

Op dit moment ondersteunen de meeste televisies Full HD of 4K, wat Ultra HD wordt genoemd. 4K heeft een resolutie van ongeveer 3840×2160 pixels. Dit zijn er vier keer zoveel als Full HD. 8K is een stapje hoger. Deze heeft weer vier keer zoveel pixels als 4K, wat een resolutie betekent van 7680×4320 pixels. Nog scherper beeld op je televisie, dus.

Dat is vooral handig als je dichter op een televisie zit. Je ziet door het scherpere beeld en de hoeveelheid pixels cirkels en andere ronde vormen beter. Ook komen kleuren nog beter tot hun recht. Onder andere Sony en Samsung hebben 8K-televisies in het assortiment.

Moet je in 2023 een 8K televisie kopen of is 4K genoeg?
De Sony Z9K is een 8K televisie. (Afbeelding: Sony)

Size matter

Toch heb je pas echt wat aan 8K bij grotere televisies. Op kleinere modellen zie je het verschil nauwelijks, waardoor je bij een kleinere televisie het geld beter kunt besteden aan andere technieken en features. Want in de regel geldt: hoe groter de televisie, hoe groter de pixels. Op een 55-inch zijn de pixels half zo klein dan op een 110-inch. De resolutie van pixels blijft namelijk hetzelfde.

Zelfs voor een standaard televisie van 4K is een standaardscherm van 55-inch eigenlijk wat aan de kleine kant om echt verschil te zien. Je moet dan echt met je snufferd op het beeld zitten. Bij 8K is dat dus al helemaal nutteloos. De minimum grootte voor 8K lijkt dan ook 75-inch, maar om echt wat verschil te zien moet je toch wel richting de 100-inch.

Kortom, voor 8K heb je al een flinke thuisbioscoop nodig. Wil je dan ook echt een 100-inch en zie je 8K als een optie? Dan nog lijkt het niet echt handig om het aan te schaffen.

Veel heb je nog niet aan een 8K televisie

Ondanks dat 8K bestaat, wordt het nauwelijks ondersteund door filmmakers en media. Sterker nog, streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ gaan niet verder dan 4K. Ook zijn er geen Blu-rays verkrijgbaar in 8K. Voor films en series op je televisie heb je er dus helemaal niets aan.

Moet je in 2023 een 8K televisie kopen of is 4K genoeg?
In 8K gamen kan wel. (Afbeelding: Cotton Bro/Pexels)

Als je een Xbox Series X of PlayStation 5 hebt gekocht, zie je op de doos dat deze waarschijnlijk wel 8K ondersteunt. Dat is leuk, maar ook daar is een probleem. Hoewel die apparaten het dus aankunnen om je 8K-content te kunnen tonen, zijn er amper games die dit nog ondersteunen. Om precies te zijn is er op de PS5 eentje, met de naam: The Touryst. Dit is ook nog eens een pixelachtige game. Leuk marketingverhaal dus, maar al met al is het tot nu toe voor gamen ook nutteloos.

Voor YouTube geldt eigenlijk een zelfde soort verhaal. De dienst ondersteunt 8K, maar heel veel content is er niet. De video’s die er wel zijn, zijn misschien leuk voor even, maar waarschijnlijk ben je daar snel op uitgekeken. Je kijkt waarschijnlijk liever naar een leuke film of serie op televisie.

Is het wel de toekomst?

Een argument om toch een 8K-televisie te kopen, kan zijn om klaar te zijn voor de toekomst. Het lijkt er echter op dat filmmakers en streamingdiensten niet snel zullen overstappen. Het kost meer geld, en de groep die een 8K televisie bezit is zo klein dat het niet interessant voor ze is.

Mocht dat in de toekomst veranderen, dan kun je altijd nog een 8K televisie aanschaffen. Als dit meer mainstream wordt, worden die televisies uiteindelijk toch goedkoper. Dat hebben we eerder ook bij andere technieken gezien zoals 4K en OLED.

@wantnl

De nieuwe Playstation 5 is hier 🔥🔥🔥 #playstation #playstation5 #playstation5slim #games #gaming

♬ original sound – WANT

Kortom, laat die 8K-televisie gewoon schieten. Als je toch een flink budget hebt, investeer dan in wat meer technieken, zodat kleur nog beter tot zijn recht komt, en in een hogere verversingssnelheid zoals 120 Hz zodat je games veel soepeler speelt.

Hebben we in 2023 eigenlijk nog wel televisies nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen